Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (2024)

Waterverwarmers zijn uitgerust met een temperatuur- en overdrukventiel, ook wel TPRV genoemd. Deze klep laat water of stoom ontsnappen uit de boiler als de temperatuur of druk te hoog wordt. Hiermee wordt voorkomen dat een boiler explodeert ofveranderen in een raket.

Wanneer een TPRV bij een boiler lekt, is dit meestal een eenvoudige oplossing; vervang gewoon het ventiel. Deze kleppen kosten minder dan $ 15 en het vervangen van de klep is een basistaak. Er zijn tal van video's op YouTube die laten zien hoe je dit moet doen, en het hele project duurt waarschijnlijk niet meer dan een kwartier.

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (1)

Tenzij het weer begint te lekken.

Als u een TPRV vervangt en deze weer begint te lekken, betekent dit waarschijnlijk dat de klep zijn werk doet; het verlicht overmatige druk. Wanneer dit gebeurt, wordt de oplossing een beetje ingewikkelder en is het oplossen van problemen op zijn plaats.

Controleer of de juiste klep is geïnstalleerd

De TPRV op een boiler is ingesteld om te ontladen bij 150 PSI of 210 ° Fahrenheit. Deze nummers worden rechtstreeks op de klep afgedrukt of op een label dat aan de klep is bevestigd. Zie hieronder.

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (2)

Als er per ongeluk een overdrukventiel voor een boiler op een boiler wordt geïnstalleerd, zal deze vanaf het begin als een gek lekken. Deze kleppen zien er misschien identiek uit, maar ze zijn ingesteld om af te gaan bij 30 psi, niet bij 150 psi.

Als een nieuwe TPRV correct is geïnstalleerd en deze nog steeds lekt, hebt u waarschijnlijk een drukprobleem.

Overmatige druk

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (3)Als de druk in een sanitair systeem ooit hoger is dan 150 PSI, zal de TPRV lekken. Dit probleem tot op de bodem uitzoeken zou vrij eenvoudig en ongecompliceerd moeten zijn. Koop eendruk metermet een extra indicator om spanningspieken aan te geven, en sluit het aan op het sanitaire systeem. Het maakt niet uit of hij is aangesloten op een warm- of koudwaterleiding, want beide hebben dezelfde druk.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een meter met een tuinslangschroefdraad te kopen, deze aan te sluiten op een externe tuinslangkraan en de kraan open te draaien. Als dat geen optie is, kun je de warme of koude aansluiting ook gebruiken voor een wasmachine. Je zou verwachten dat de druk ergens in het bereik van 40 - 80 PSI zal zijn zonder dat er ander water loopt. Als de druk hoger is dan 80 PSI, moet deze worden gecorrigeerd. Dat is te hoog voor uw systeem. De oplossing is om een ​​drukregelaar te laten installeren. Vraag een loodgieter om dat te doen, want die moet tegelijkertijd een expansievat installeren. Ik kom daar zo op terug.

Aanvaardbare druk

Als de druk binnen het aanvaardbare bereik ligt, heb je waarschijnlijk een incidenteel probleem met een te hoge druk die gemakkelijk opnieuw kan worden gecreëerd. Laat een hoop warm water naar je sanitair lopen totdat je de warmwatertoevoer van je boiler hebt uitgeput en laat het water nog een paar minuten lopen. Als u meerdere armaturen open heeft staan, duurt dit slechts ongeveer tien tot vijftien minuten. Stop nu met stromend water bij al uw armaturen en wacht.

Je hebt zojuist het warme water in je boiler vervangen door koud water, waardoor je boiler even gaat draaien. Hierdoor zal het water aanzienlijk uitzetten totdat de thermostaat van de boiler tevreden is. Dat kan een uur of twee duren. In de meeste situaties zal dit water weer uitzetten via de koudwaterinlaat, helemaal terug naar de watertoevoer die het huis binnenkomt. De gemeentelijke watervoorziening voor het huis fungeert als een gigantisch expansievat… en niemand merkt het op. Dit wordt geïllustreerd in onderstaand schema.

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (4)

Uw manometer zou niet een beetje moeten veranderen terwijl dit gebeurt. Als de druk echter toeneemt met deze test, heb je een belangrijke ontdekking gedaan. Je hebt een gesloten systeem!

Een gesloten systeem

Er is sprake van een gesloten systeem wanneer het water uw huis niet kan verlaten. Een manier om dit te laten gebeuren, is door een terugslagklep te installeren op de watertoevoer die het huis binnenkomt. Ik zie er niet veel van in Minnesota, maar ik zie ze wel af en toe.

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (5)

De andere manier om een ​​gesloten systeem te creëren is door een drukregelaar te laten installeren met een ingebouwde terugslagklep. Als een van deze is geïnstalleerd, kan het water het huis niet verlaten. Wanneer water uitzet en nergens heen kan, neemt de druk in het systeem toe. Bekijk uw manometer om dit te verifiëren. Zodra de druk 150 PSI bereikt, zou de TPRV zijn werk moeten doen en lekken.

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (6)

De oplossing voor een gesloten systeem

Wanneer er een gesloten systeem bestaat op de waterdistributieleidingen in een woning, moet er ergens in het sanitair systeem een ​​expansievat worden geïnstalleerd. Dit is een eenvoudige en ongecompliceerde oplossing; een expansievat zorgt ervoor dat het water ergens heen kan wanneer het uitzet, en de TPRV op de boiler zal geen problemen meer veroorzaken.

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (7)

Expansievaten zijn vereist wanneer er een gesloten systeem bestaat, zowel door fabrikanten van boilers als door loodgietersvoorschriften. DeLoodgieterscode van de staat Minnesotavereist een expansievat wanneer een drukregelaar is geïnstalleerd (608.2):

Er moet een goedgekeurd expansievat worden geïnstalleerd in de koudwaterdistributieleiding stroomafwaarts van elke dergelijke regelaar om overmatige drukontwikkeling als gevolg van thermische expansie te voorkomen en om de drukinstelling van de regelaar te behouden.

Bovendien vereist Sectie 608.3 een expansievat wanneer een terugslagklep of terugstroombeveiliging is geïnstalleerd op de watertoevoerleiding:

Een watersysteem dat is voorzien van een terugslagklep, terugslagklep of ander normaal gesloten apparaat dat voorkomt dat de druk van het gebouw terug in de waterleiding terechtkomt, moet worden voorzien van een goedgekeurd, vermeld en voldoende groot expansievat of een ander goedgekeurd apparaat met een vergelijkbare functie om thermische uitzetting te beheersen.

Als er al een expansievat is geïnstalleerd en er is nog steeds een probleem met een te hoge druk, dan heb je een probleem met het expansievat. Ik zal het hebben over expansievaten in de blogpost van volgende week.

Een lekkende overdrukklep bij de boiler: waarom lekt hij en wat te doen? (2024)

FAQs

Waarom lekt mijn boiler? ›

Het kan soms gebeuren dat de boiler water lekt. Dit is niet erg, want vaak is dan de afdichting van de circulatiepomp versleten, en dient deze vervangen te worden.

Waarom overdrukventiel op boiler? ›

De overdrukventiel plaatsen bij de boiler

De inlaatcombinatie heeft een overdrukbeveiliging en terugstroombeveiliging. Met de overdrukventiel voorkom je onder andere dat er tegen een dichte sluis gepompt wordt vanuit de boiler.

Wat is de functie van een overdrukventiel? ›

Een overdrukventiel is een automatisch ventiel dat zich opent wanneer er een drukverschil tussen een ingang en uitgang wordt gemeten die boven de ingestelde waarde komt. Er is dan sprake van een 'over' druk oftewel een teveel aan druk. Een overdrukventiel wordt vaak aangebracht om een systeem te beschermen.

Waar moet overdrukventiel boiler? ›

Het overdrukventiel moet altijd lager dan de boiler worden geplaatst. De uitstroom van water van dit ventiel moet naar beneden wijzen. Het is aan te raden hieraan een slang monteren en in een afvoer te laten lopen.

Waarom verliest boiler druk? ›

Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.

Hoeveel lekt een boiler? ›

De meeste moderne boilers hebben een maximale werkdruk van 6 bar (0.6mPa). Plaats dus alleen een inlaatcombinatie/overdrukventiel van 6 bar. Dus niet een 8 bar ! De hoeveelheid druppels zijn mede afhankelijk van het gebruik en ingestelde temperatuur.

Hoe werkt overdrukventiel boiler? ›

Dit vat vangt normaal gesproken de drukverschillen op die ontstaan door het verwarmen van water. Wanneer het vat niet werkt, loopt de druk bij het gebruik van de ketel op. Bij 3 bar treedt dan het overstortventiel in werking. Doordat er water ontsnapt, daalt na een tijdje druk in de hele installatie.

Wat is een druk boiler? ›

Bij de lage druk boiler moet er steeds een aangepaste kraan (met 3 aansluitpijpjes) voorzien worden daar bij het opwarmen ten gevolge van de warmte expansie, warm water druppelt uit de zwanenhals. Dit is voor lage druk toestellen een normaal proces. De aanvoer van (water) voor de boiler gebeurt via de kraan.

Hoeveel druk op expansievat boiler? ›

De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.

Hoe werkt een overdrukklep? ›

De klep opent zodra de druk de vooraf ingestelde waarde overschrijdt en voert vervolgens voldoende gas af zodat de druk terugkeert naar de normale waarde. Dit wordt afblazen genoemd. De klep opent dus als de druk van het gas naar boven vanuit de tank groter is dan de druk door de veer naar beneden.

Hoe vervang ik een overdrukventiel? ›

Voor het vervangen van een overstortventiel moet de cv installatie drukloos gemaakt worden en ter plaatse van het ventiel het water eruit. Voor ventielen in de cv ketel zelf moet vaak een ventiel gekocht worden wat exact bij die ketel past. Voor externe overstortventielen is meestal een standaard ventiel voldoende.

Hoe kun je zien of het expansievat kapot is? ›

Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.

Waarom expansievat boiler? ›

Sanitaire expansievaten

Wanneer men water opwarmt in een boiler, zet het ongeveer 1,5% uit. Zonder expansievat zal de veiligheidsgroep het extra volume water laten weglopen via de afloop. Met een expansievat bespaart u dus op water en voorkomt u dat het overdrukventiel dagelijks open gaat.

Hoe waterdruk regelen? ›

In hoge gebouwen kan de druk soms onvoldoende zijn om de bovenste verdiepingen van water te voorzien. In dat geval worden opjaagpompen geplaatst. Die moeten steeds door De Watergroep goedgekeurd worden. Als de druk van de hoofdleiding meer dan 4 bar bedraagt, kan het aangewezen zijn een drukregelaar te plaatsen.

Wat is de levensduur van een boiler? ›

Een boiler en centrale verwarmingsinstallatie gaan gemiddeld zo'n 15 tot 25 jaar mee, afhankelijk van de fabrikant en de kwaliteit van het aangeschafte toestel.

Hoe ontploft een boiler? ›

Het belang van zo een veiligheidsgroep is er vooral bij het opwarmen van het sanitaire warm water. Bij opwarming van water zal dit water uitzetten. Als we een kraan zouden dichtdraaien op de koudwateringang van zo een toestel dan zal deze druk ervoor kunnen zorgen dat het toestel ontploft.

Hoe moet je een boiler aftappen? ›

Schroef een Gardena koppeling op de rechter aansluiting van de boiler en koppel deze met een tuinslang die ergens in huis in een afvoerleiding hangt. Draai nu de linker leiding los van de boiler. Hierdoor komt lucht in de boiler en loopt het water via de rechter aansluiting leeg in de afvoer.

Kan een boiler uit? ›

Boiler kun je uitzetten, maar pas op voor legionella

Als je op vakantie gaat, of om een andere reden lang van huis bent, is het advies wel om je boiler helemaal uit te zetten. Anders houdt de boiler water warm voor niets.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6218

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.