Hoe een thermokoppel te vervangen (2024)

1

Hoe weet u of u een slecht thermokoppel heeft?

Hoe een thermokoppel te vervangen (1)

Thermokoppels kunnen tot 10 jaar meegaan als ze op de juiste manier worden geïnstalleerd en onderhouden, terwijl ovens 15-20 jaar meegaan, hoewel beide sneller kunnen verslijten in meergezinswoningen. Apparaten in meergezinswoningen, waaronder wandverwarmers en waterverwarmers, kunnen een kortere levensduur hebben vanwege de frequentie van wisseling van bewoners of vertraagde onderhoudsverzoeken.

Als de waakvlam ontsteekt maar dooft nadat u de gasregelknop loslaat, kan de oorzaak een vuil of defect thermokoppel zijn. Als het gas brandt maar de vlam helemaal niet ontsteekt, is een verstopping van de waakvlambuis het meest waarschijnlijke probleem. Verwijder de waakvlambuis van de gasklep en spuitsamengeperste luchtom het te wissen.

Bij goed werken in de meeste gastoestellen, zou de waakvlam de bovenste 1/2 tot 3/8 van het thermokoppel moeten raken. Als de waakvlam een ​​zwakke, oranjegele vlam heeft of nauwelijks het thermokoppel bereikt, is deze te laag. Als de vlam ver boven het thermokoppel uitsteekt, is deze te hoog.

Pro Tip: Test het thermokoppel met eenmultimetermet een gelijkspanningsschaal. Als het thermokoppel meer dan 25 millivolt aangeeft, is dit niet de oorzaak van het probleem.

2

Voor en na het vervangen van een thermokoppel

Hoe een thermokoppel te vervangen (2)

Volg deze veiligheidsstappen voordat u een thermokoppel vervangt of een reparatie uitvoert aan een gastoestel.

  • Schakel de stroom naar het apparaat uit of zet de juiste stroomonderbreker om.
  • Sluit het gas af.
  • Draai de gasklep naar de stand "Uit".
  • Geef het apparaat minimaal vijf minuten de tijd om af te koelen en eventueel achtergebleven gas te laten ontsnappen.

Na het schoonmaken of vervangen van het thermokoppel, wil je het apparaat testen door de waakvlam opnieuw aan te steken.

  • Draai de gasregelklep naar de "piloot"-stand.
  • Als de boiler een handmatige "ontsteek" -knop heeft, drukt u daarop om de waakvlam aan te steken.
  • Als het geen handmatige ontstekingsknop heeft, of als de knop niet werkt, drukt u op de regelklep en neemt u een lang hulpprogramma meeaanstekernaar de waakvlamklep totdat de waakvlam ontsteekt.
  • Zodra de waakvlam blijft branden, draait u de klep naar de stand "aan". U zou het apparaat moeten horen activeren.
  • Het kan meerdere pogingen kosten om de waakvlam aan te steken. Als je het gas een paar seconden laat draaien zonder ontsteking, neem dan een paar minuten de tijd om het gas te laten ontsnappen voordat je het opnieuw probeert.

Pro-tip: als u gas ruikt of een sissend geluid hoort, probeer de piloot dan niet opnieuw aan te steken. Vraag uw klanten om het gebouw onmiddellijk te evacueren. In een meergezinswoning ook nabijgelegen eenheden evacueren. Draai het gas uit bij de meter. Mogelijk moet u contact opnemen met het vastgoedbeheer, het plaatselijke gasbedrijf of een senior loodgieter in uw team voordat u het lek test.

3

Hoe een thermokoppel schoon te maken

Hoe een thermokoppel te vervangen (3)

Een waakvlam gaat mogelijk niet branden vanwege een opeenhoping van roet en koolstof op het thermokoppel. Het reinigen van het thermokoppel kan het probleem oplossen en de levensduur van het apparaat verlengen.

  • Zoek de waakvlamconstructie en vind het thermokoppel. Meestal raakt de punt van het thermokoppel de waakvlam.
  • Gebruik eenverstelbare sleutelindien nodig om het thermokoppel van de gasklep te verwijderen.
  • Maak het thermokoppel los van de waakvlamconstructie. Sommige thermokoppels kunnen worden losgetrokken, terwijl voor andere schroeven moeten worden losgemaakt met eenschroevendraaierEerst.
  • Schrob het thermokoppel voorzichtig met de schurende kant van aspons of schuursponsjeom het roet te verwijderen. Als u staalwol gebruikt, wees dan extra voorzichtig om krassen op de coating te voorkomen.
  • Bevestig het thermokoppel weer aan de waakvlamconstructie en de gasklep.
  • Schakel het apparaat weer in en test het om te zien of de waakvlam blijft branden.

4

Hoe een thermokoppel te vervangen

Hoe een thermokoppel te vervangen (4)

Het vervangen van een thermokoppel wordt noodzakelijk wanneer de waakvlam niet blijft branden, zelfs niet nadat het oude thermokoppel is schoongemaakt.

  • Kies het nieuwe thermokoppel op basis van de maat en montagestijl van de oude. Commerciële thermokoppels variëren in grootte van 18-48 inch en zijn uitwisselbaar. Universele thermokoppels hebben een millivoltwaarde van 25-35 mV. Type K, J en N thermokoppels worden vaak gebruikt met huishoudelijke apparaten, terwijl anderesoorten thermokoppelsindustriële toepassingen hebben.
  • Maak het oude thermokoppel los zoals hierboven beschreven.
  • Haal het nieuwe thermokoppel uit de verpakking en rol het uit tot de juiste vorm.
  • Bevestig het nieuwe thermokoppel aan de waakvlamconstructie en de gasklep.
  • Zet de oven weer aan en test of de waakvlam blijft branden.

5

Meer hulpmiddelen. Meer producten. Meer voordelen.

Hoe een thermokoppel te vervangen (5)

Wees competitiever en verbeter uw winst met Pro Xtra, het loyaliteitsprogramma van The Home Depot dat is ontwikkeld voor professionals. Meld u vandaag nog aan om toegang te krijgen tot de verbeterdeProfessionele online ervaring, gebouwd met de online zakelijke tools en tijdbesparende functies die professionals nodig hebben.


Als u leert hoe u een thermokoppel vervangt, kunt u problemen met een gasoven of boiler oplossen wanneer de waakvlam niet blijft branden. Het reinigen en vervangen van het thermokoppel kan ervoor zorgen dat het apparaat soepel blijft werken en de levensduur verlengt.

GebruikDe Home Depot mobiele appom eenvoudig gebruik te maken van uw Pro Xtra-voordelen bij het winkelen voor thermokoppels of andere producten. Scan uw virtuele ID bij het afrekenen om toegang te krijgen tot besparingen, aanbiedingen in te wisselen en speciale voordelen te verdienen.

Hoe een thermokoppel te vervangen (2024)

FAQs

Hoe een thermokoppel te vervangen? ›

Het thermokoppel is apart in een vlam te controleren met een mVolt meter. De aanwijzing is de spanning die ontstaat in de warme las min de spanning in de koude las. De koude las geeft bij 20°C 1.02 mV, bij 30° 1.54 mV en bij 40°C 2.06 mV.

Hoe kan je een thermokoppel testen? ›

Het thermokoppel is apart in een vlam te controleren met een mVolt meter. De aanwijzing is de spanning die ontstaat in de warme las min de spanning in de koude las. De koude las geeft bij 20°C 1.02 mV, bij 30° 1.54 mV en bij 40°C 2.06 mV.

Waar zit de thermokoppel? ›

Als je inzoomt op bijgevoegde foto zie je kabelschoenen onderaan de gaskranen zitten. Dat is namelijk de aansluiting van de thermokoppel.

Hoe werkt een thermo koppel? ›

Een thermokoppel bestaat uit twee draden van verschillende metalen die aan elkaar zijn verbonden aan het eindpunt. Wanneer de punt opgewarmd wordt, ontstaat er een elektrische stroom. Deze stroom wordt gebruikt om de afwezigheid van de vlam (warmte) te beveiligen en de gastoevoer af te sluiten.

Wat doet een thermokoppel gasfornuis? ›

Dit thermokoppel werkt eigenlijk als een soort sensor: zolang deze worden verwarmd, blijft de gastoevoer open. Waait de vlam uit? Dan koelt het thermokoppel af en daardoor wordt de gastoevoer onmiddellijk afgesloten. Door deze beveiliging kan er dus nooit gas ontsnappen als de branders niet branden.

Welk signaal geeft een thermokoppel? ›

Deze omvormer zet het spanningssignaal (µV) om in een 4-20 mA tweedraads signaal dat minder last heeft van storingfactoren van buiten af.

Hoeveel spanning geeft een thermokoppel? ›

Een thermokoppel geeft geen spanning af als de meettemperatuur, de warme las, gelijk is aan de referentietemperatuur, de koude las. De thermospanning is dan 0 mVolt.

Hoe kalibreer je een thermokoppel? ›

De juiste kalibratiemethode wordt bepaald door de vereiste nauwkeurigheid en het type testobject. Kalibratie van een thermometer kan plaatsvinden in een temperatuurbereik van -196 °C tot +1200° C. Voor de certificaten kan de keuze worden gemaakt tussen een 3.1 keuringscertificaat of een DKD/DAkkS-certificaat.

Waarom blijft de waakvlam niet branden? ›

Er zit namelijk lucht in de leiding. Het kan dus voorkomen dat de waakvlam gaat branden, maar na een paar seconden toch uitvalt. Dan is nog niet alle lucht uit de leiding verdwenen. Daarnaast kan het zijn dat er vuil op de waakvlam is gekomen.

Waarom doet mijn gaspit het niet? ›

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, namelijk: de thermokoppel zit niet goed genoeg in de vlam; de thermokoppel is vervuild; de thermokoppel is defect; de aansluitingen zijn onvoldoende.

Wat is een Thermokoppelbeveiliging? ›

De thermokoppelbeveiliging is een extra beveiliging bij gaskookplaten zodat er niet onnodig gas ontsnapt. Waneer je vlam stopt met branden zal de gastoevoer ook onmiddelijk worden afgesloten. Je zal ook met slechts 1 hand je kookplaat in werking kunnen laten treden.

Hoe noem je de lange draden die een thermokoppel met de voltmeter verbinden? ›

Één van de meest toegepaste thermokoppels is het type K, bestaande uit een verbinding tussen de metalen NiCr (Chromel) en NiAl (Alumel). Met dit thermokoppel, dat ook vaak wordt aangeduid als Nikkel-Chroom, kan tussen -200°C en 1200°C worden gemeten. Dit geeft ook meteen het grote voordeel aan van thermokoppels.

Hoe werkt een thermokoppel gaskachel? ›

De thermokoppel is een thermische voeler waarmee de beveiliging van een gas product geactiveerd wordt. De thermokoppel geeft, wanneer deze warm is, een puls door aan de magneetklep waardoor de gastoevoer open blijft. Indien de thermokoppel koud wordt zal de puls stoppen en zal de magneetklep de gastoevoer afsluiten.

Wat te doen als het gasfornuis blijft tikken? ›

Hoe los je dit probleem op?
  1. Haal de stekker van de gaskookplaat uit het stopcontact.
  2. Maak de zichtbare delen van de gaskookplaat droog.
  3. Gebruik de vonkontsteker minstens 24 uur niet. Als vocht de oorzaak is dan zal de klacht na 24 uur niet meer aanwezig zijn. Wil je toch koken? ...
  4. Steek de stekker weer in het stopcontact.

Waarom blijft het gasfornuis tikken? ›

Door het gebruik van olie en vetten tijdens het koken, kunnen de rubbers vet worden waardoor de knop aan het rubber blijft vastplakken. Plaats de rubberen afdichting en de knop terug en controleer of de ontsteking weer normaal werkt.

Waarom aluminiumfolie op gasfornuis? ›

Om je gasfornuis schoon te houden, kun je voor het koken aluminiumfolie over het gasfornuis leggen met uitsparing voor de branders. Wanneer je klaar bent met koken hoef je alleen nog maar het folie weg te halen – afnemen met een vochtig doekje – en klaar.

Hoe maak je waakvlam schoon? ›

Schoonmaken van de witte waas kan eenvoudig met een droge doek en eventueel een mild schoonmaakmiddel. Als de witte waas eenmaal ingebrand is dan kunt u deze proberen te verwijderen met kookplaatreiniger of Commandeur.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6270

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.