Hoe u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt (2023)

Als u de website liever in het Engels altijd bekijkt,Klik hier alsjeblieft.

 1. Thuis
 2. Blogs
 3. Endesa's blog
 4. Licht
 5. Hoe u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt

Het is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, omdat u hiermee de initiële investering kunt optimaliseren terwijl u profiteert van de besparingen in elektriciteit.Hier leest u hoe u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt.

Hoe u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt (1)

Hoeveel zonnepanelen heeft uw huis nodig

Het aantal zonnepanelen dat een huis nodig heeft, varieertTussen 4 en 18 fotovoltaïsche paneelmodules.Om te kiezen voor meer of minder panelen om de investering van de installatie winstgevend te maken, is afhankelijk van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik voor het huis.

De volgende tabel biedt enkele richtlijnen voor deAantal modules afhankelijk van het type verbruikvoor het huis.

Aantal zonnepanelen volgens uw jaarlijkse consumptie

Jaarlijks verbruikAantal zonnepanelenConsumptieprofiel
<2000 kWh 2 - 4 Laag
2000 - 4000 kWh 4 - 6 Medium - Laag
4000 - 6000 kWh 7 - 9 Medium
6000 - 8000 kWh 10 - 15 Gemiddeld hoog
8000 - 10000 kWh 16 - 20 Hoog

Welke factoren beïnvloeden het aantal zonnepanelen dat een huis nodig heeft?

Hoewel de consumptie die u maakt essentieel is om de grootte van defotovoltaïsche installatieVoor ons huis zijn er andere factoren waarmee het ook belangrijk is om rekening te houden met het berekenen van het aantal zonnepanelen.

 1. Jaarlijkse consumptie voor het huis.
 2. Kwaliteit en prestaties van de panelen.
 3. Type zonnepaneel.
 4. Geinstalleerde capaciteit.
 5. Oriëntatie van het dak.
 6. Geografische locatie.

1. Jaarlijkse elektriciteitsverbruik

U kunt uw laatste factuur gebruiken om een snelle schatting van uw jaarlijkse consumptie te maken.Als de rekening bijvoorbeeld twee maanden is, vermenigvuldigt u de totale KWH die wordt geconsumeerd door 6. Als u elke maand een factuur ontvangt, moet u zich met 12 vermenigvuldigen.

Omdat het elektriciteitsverbruik echter vaak niet hetzelfde is in alle maanden van het jaar, kunt u naar deklantgebiedOm erachter te komen wat uw jaarlijkse consumptie is in KWH.

2. Kwaliteit en prestaties van fotovoltaïsche panelen

De kwaliteit van de panelen is essentieel voor hunPrestaties als het gaat om het produceren van energie.Als het systeem isbetere kwaliteithet kost echter iets meer,Het zal het zonlicht beter gebruiken en meer elektriciteit kunnen produceren.

Als u de zonnepanelen voor uw huis goed kiest, kunt u ditVerminder het aantal zonnepanelenu moet installeren.Bovendien, zonnepanelen met een hogere prestatieZou u in staat stellen de investering in de installatie sneller te herstellen.

Het is altijd raadzaam om panelen te gebruiken van fabrikanten met meer ervaring en een goede reputatie bij de productie van fotovoltaïsche panelen.

3. Type zonnepaneel volgens celtype

Prestaties zijn het vermogen van het paneel om elektriciteit te produceren wanneer zonlicht het slaat.De technologie die wordt gebruikt om de cellen in het fotovoltaïsche paneel te produceren, zal de prestaties beïnvloeden en er zijn in wezen drie soorten panelen.

Type zonnepaneelPrestatie
Monokristallijn 16 tot 23%
Polykristallijn 15 tot 19%
Amorf 8 tot 12%

Kristallijne panelen (poly-- Enmono-) Geef de beste resultaten in prestaties en worden momenteel gebruikt voor de installatie van fotovoltaïsche panelen in huizen.Amorfe panelen zijn goedkoper, maar zijn momenteel niet gebruikt vanwege hun lage prestaties en kortere nuttige levensduur.

4. Geïnstalleerde capaciteit

De capaciteit van de zonnepanelen zalGeef de hoeveelheid elektriciteit aan die uw binnenlandse installatieis in staat te produceren.Macht is meestalaangegeven in eenheden van WP(piekvermogen in Watts).Dus het totale vermogen voor de installatieis de som van de kracht voor alle panelen waarvan het is verzonnen.

Aantal panelen * Power voor elk paneel (WP) = Installatievermogen (WP)

Een optimaal zonnepaneel heeft bijvoorbeeld een vermogen van 300 WP.Als uw installatie uit 6 zonnepanelen bestaat, heeft u een totaal vermogen van 1800 WP.Deze vermogenswaarde komt jaarlijks overeen met 1800 kWh elektriciteit onder theoretische omstandigheden.

Het moet niet worden vergeten dat deWP -waarde aangegeven door de fabrikanten wordt gemeten onder optimale omstandighedenvan zonnestraling (zonnestraling = 1000 W/m2 en temperatuur = 25 ° C).Daarom, om correct te berekenen hoeveel panelen uw huis nodig hebben,U moet ook een studie maken van zowel de oriëntatie van het geïnstalleerde oppervlak als de geografische locatievan uw huis.

5. Oriëntatie en helling van het dak

In Spanje is de optimale oriëntatie voor zonnepanelenNaar het zuiden.Dit is de oriëntatie die het beste profiteert van zonnestraling voor de productie van elektriciteit in een binnenlandse installatie van zelfconsumptie.

U hoeft zich geen zorgen te maken als u die exacte oriëntatie niet kunt hebben.In het geval van oriëntaties naar deZuidoost of zuidwesten, het verlies van efficiëntie ligt slechts tussen 1% en 4%wat volkomen acceptabel is.

In het geval vanOost- en West -oriëntaties, de daling van de efficiëntie kan tot 20 of 30%bereiken,Dus het kan nodig zijn omInstalleer meer zonnepanelenom de nodige productiekracht te bereiken.In het geval vanNoord -oriëntatiesHet is belangrijk om te makenEen zeer grondige voorlopige studieOm te evalueren of het de moeite waard is om de panelen te installeren.

Metrekening houdend met de neiging, Om te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, wordt u tot op zekere hoogte beperkt door de structuur van het gebouw.Desalniettemin de panelenworden geïnstalleerd met hun eigen steunenDus ze zullen kunnen hebbende meest geschikte neiging.

Over het algemeen de optimale neiging bij het installeren van zonnepanelen op een huishangt af van de breedtegraadvan de plaats.

Tabel om de hoek van zonnepanelen op een huis te berekenen

SeizoenHellingshoek voor het zonnepaneel
Winter 29 graden+ (breedtegraad * 0.9)
Lente en herfst Breedtegraad - 2,5 graden
Zomer (Breedtegraad * 0.9) - 23,5 graden

De stad Toledo bevindt zich bijvoorbeeld op een breedtegraad van 39.8568.Als u dit met 0,9 vermenigvuldigt, krijgt u een waarde van 35.87112.Dus de optimale hellingshoeken voor het zonnepaneelsysteem zouden zijn: 64,9 graden in de winter, 37,4 graden in de lente/herfst en 12,4 graden in de zomer.

Het wijzigen van de neiging van de installatie is een vervelend en duur proces, meestal in de studies voorafgaand aan de installatie, een hellinghoek voor de panelen wordt geselecteerd die optimaal werkt tijdens alle seizoenen van het jaar.

6. Geografische locatie van het huis.

Bij het berekenen van hoeveel zonnepanelen een huis nodig heeft,Het is essentieel om rekening te houden met de geografische locatie van uw huis.In SpanjeElke provincie ontvangt een andere hoeveelheid zonnestralingDus, afhankelijk van het gebied waarin u woont, moet u meer of minder zonnemodules installeren.

In de provincie Málaga bijvoorbeeld is de gemiddelde waarde voor de energie die het hele jaar door wordt geproduceerd 1700 kWh per m2, terwijl het in de provincie Lugo 1270 kWh per m2 is.Dus inLugo, je zou tussen 1 en 3 extra modules nodig hebbenom deDezelfde energie als in Málaga.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om een aangepast onderzoek aan te vragen om ervoor te zorgen dat deInstallatie van zonnepanelen in uw huisPast bij uw energiebehoeften rekening met al deze factoren.

Beperkingen op het aantal zonnepanelen op een huis

Vierkante meter beschikbaar

Met het nieuweefficiëntere zonnepanelen,het oppervlak van het dak of waar u de zonnepanelen wilt installerenis meestal geen beperkende factor.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat als u een grote hoeveelheid energie wilt produceren, u mogelijk wordt beperkt door het beschikbare oppervlak.In die gevallen is het beter om te hebbenPanelen met een hoger vermogendie meer energie genereren in hetzelfde aantal vierkante meter.

Uren zonneschijn versus uren van consumptie

DeUren rond het midden van de dag, wanneer er een grotere lichtintensiteit is,zijn de uren wanneer meer energiewordt geproduceerd door uw zonnepanelen.Als die urenVal samen met de uren waar u het hoogste verbruik maaktVan elektriciteit haalt u het meeste uit uw installatie.

Als u echter op een ander tijdstip van de dag meer energie moet consumeren, is een traditioneel panelsysteem mogelijk niet zo kosteneffectief.In dit geval zijn er twee oplossingen:

 1. Om een elektrische accumulator te installeren: Deze apparaten slaan de overtollige elektriciteit op die wordt gegenereerd door uw zonnepanelen, zodat u deze op een ander moment kunt gebruiken.Dit zijn momenteel dure apparaten met een korte levenscyclus, dus ze worden niet aanbevolen, tenzij u bereid bent om een grote investering te doen.
 2. Compensatiemechanisme: er zijnelektriciteitstarieven die een overschot aan energie compenserenGegenereerd door zonnepanelen en het overeenkomstige bedrag wordt verdisconteerd van de rekening.Allede elektriciteit die u gebruikt in de uren wanneer uw zonnepanelen niet producerenwordt gecompenseerd door de energie die u niet gebruikt wanneer ze elektriciteit produceren,Dus u maakt een besparing op uw rekening.

Ineengezinswoningen, het is over het algemeenraadzaam om te profiteren van dit compensatiemechanismeom het meeste uit energieproductie uit zonnepanelen te halen.

Hoeveel kost een fotovoltaïsche installatie, afhankelijk van het aantal panelen?

Momenteel is de prijs van een fotovoltaïsche elektrische installatie voor een huis tussen € 0,8 per kWh en € 1,2 per kWh van jaarlijks elektriciteitsverbruik.Dit is ongeveer tussen € 500 en € 600 per zonnepaneel of module voor de volledige installatie.

Jaarlijks verbruikAantal panelenPrijs voor de installatie
3300 kWh 6 4000 € - 5000 €
5000 kWh 9 5000 € - 6000 €
6600 kWh 12 6000 € - 7000 €
9900 kWh 18 7000 € - 10000 €

Zoals altijd zijn deze prijzen slechts een richtlijn en het is het beste om een aangepaste studie aan te vragen in overeenstemming met uw behoeften.Bovendien omvatten de prijzen geen enkelemogelijke kortingen of subsidiesdie van toepassing kunnen zijn in de verschillende plannen die bestaanOm het gebruik van schone energieën te bevorderen.

Garantie en extra's inbegrepen in de prijs

Bij het berekenen van hoeveel panelen u nodig hebt voor uw huis en hoeveel ze zullen kosten, jij ookmoeten rekening houden met andere kosten die al dan niet kunnen worden opgenomenin de uiteindelijke kosten voor de installatie.DeAantal jaren van garantie is ook een zeer belangrijke factorom rekening te houden, zoals het zou kunnen betekenenHet verschil tussen of toekomstige kostenoverschrijdingen al dan niet kunnen verschijnen.

Bij endesa X genieten onze installaties bijvoorbeeld van het volgende:

 • Zonnemodules met een 12-jarige garantie.
 • Power Inverter met een garantie van 10 jaar.
 • Structuur van de installatie met een garantie van 10 jaar.
 • Installatie en procedures inbegrepen.
 • Beheer van subsidies.
 • Volledig uitgebreide verzekering gratis gedurende 10 jaar.

Neem even de tijd om het product te vinden dat het beste bij u past:

{{firststep.title}}

Uw voortgang in de wizard is {{BarWidth}}

U voltooit van deze wizard

Neem even de tijd om het product te vinden dat het beste bij u past:

{{titel}}

I have read and accept the Data Protection Policy<\/u><\/a>.<\/p>\r\n","required":true}],"submit":"Send","success":{"title":"Thankyou. We have received your request.","message":"We'll phone you shortly."},"show":{"tablet":true,"desktop":true,"mobile":true},"action":"#","text":"Leave us your number and we'll call you free:","placeholder":"Please enter your telephone number","title":"We help you to sign up","errors":{"phone":"The number must have 9 digits","required":"Required field"}},"phone":{"phoneText":"Freephone telephone number:","note":"

Customer service open: M-F. 8am to 10pm | Sat.-Sun. 9am to 9pm.<\/p>\r\n","phone":"900 905 052<\/a>","show":{"tablet":true,"desktop":true,"mobile":true},"title":"We advise you!"}}" data-header-id="false" data-inactivity-timer="false" data-seosalestype="lateral-small" data-startupopendesktop="false" data-startupopenmobile="false" data-startupopentablet="false" data-templatename="endesa-com/components/structure/article" data-viewport-borders-tollerance="false" name="seosales" onload="popUpFunction()">

U hoeft zich niet aan te passen aan de tarieven van Endesa omdatZe passen zich aan u aan.Als u naar onze catalogus gaatU kunt vergelijkenDe verschillende tarieven voor jezelf.Of als u lieverU kunt een paar vragen beantwoordenEnWe zullen zorgen voor vergelijkenalle verschillende elektriciteits- en gastarieven en maken vervolgens eenAangepaste aanbeveling.

Wilt u al onze aanbiedingen zien?

Ga naar onze catalogus

Uw voortgang in de wizard is {{BarWidth}}

U voltooit van deze wizard

Neem even de tijd om het product te vinden dat het beste bij u past:

{{titel}}

I have read and accept the Data Protection Policy<\/u><\/a>.<\/p>\r\n","required":true}],"submit":"Send","success":{"title":"Thankyou. We have received your request.","message":"We'll phone you shortly."},"show":{"tablet":true,"desktop":true,"mobile":true},"action":"#","text":"Leave us your number and we'll call you free:","placeholder":"Please enter your telephone number","title":"We help you to sign up","errors":{"phone":"The number must have 9 digits","required":"Required field"}},"phone":{"phoneText":"Freephone telephone number:","note":"

Customer service open: M-F. 8am to 10pm | Sat.-Sun. 9am to 9pm.<\/p>\r\n","phone":"900 905 052<\/a>","show":{"tablet":true,"desktop":true,"mobile":true},"title":"We advise you!"}}" data-header-id="false" data-inactivity-timer="false" data-seosalestype="lateral-small" data-startupopendesktop="false" data-startupopenmobile="false" data-startupopentablet="false" data-templatename="endesa-com/components/structure/article" data-viewport-borders-tollerance="false" name="seosales" onload="popUpFunction()">

U hoeft zich niet aan te passen aan de tarieven van Endesa omdatZe passen zich aan u aan.Als u naar onze catalogus gaatU kunt vergelijkenDe verschillende tarieven voor jezelf.Of als u lieverU kunt een paar vragen beantwoordenEnWe zullen zorgen voor vergelijkenalle verschillende elektriciteits- en gastarieven en maken vervolgens eenAangepaste aanbeveling.

Wilt u al onze aanbiedingen zien?

Ga naar onze catalogus

Wij vinden de juiste energie voor u ...

Wij vinden de juiste energie voor u ...

Vergelijking van elektriciteits- en gastarieven

U hoeft zich niet aan te passen aan de tarieven van Endesa omdatZe passen zich aan u aan.Als u naar onze catalogus gaatU kunt vergelijkenDe verschillende tarieven voor jezelf.Of als u lieverU kunt een paar vragen beantwoordenEnWe zullen zorgen voor vergelijkenalle verschillende elektriciteits- en gastarieven en maken vervolgens eenAangepaste aanbeveling.

Wilt u al onze aanbiedingen zien?

Besteed een minuut om het product te vinden dat het beste aan u past:

{{firststep.title}}

Uw voortgang in de wizard is {{BarWidth}}

U voltooit van deze wizard

Besteed een minuut om het product te vinden dat het beste aan u past:

{{titel}}

Uw voortgang in de wizard is {{BarWidth}}

U voltooit van deze wizard

Besteed een minuut om het product te vinden dat het beste aan u past:

{{titel}}

Wij vinden de juiste energie voor u ...

Wij vinden de juiste energie voor u ...

 • Licht

Gerelateerde berichten

Simpy Solar met virtuele batterij

Licht

Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto thuis op te laden?

Licht

Zijn elektrische scooters efficiënt?

Licht

Prijs per uur: wat is de prijs van elektriciteit vandaag?

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated: 07/10/2023

Views: 6162

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.