Krimpkous: waarom en hoe we het gebruiken (2024)

Sinds de jaren 50 bieden krimpkousen een extra ondersteuningslaag voor de bedrading en kabels in auto's, fabrieken, huizen en vrijwel overal waar u een draad of kabel kunt vinden. Het wordt nog steeds over de hele wereld gebruikt om de lange levensduur en het gemak van organisatie te garanderen voor wat uw bedradingsbehoeften ook mogen zijn. Lees meer over de geschiedenis van krimpkous, het gebruik ervan en de details van waarom het een cruciaal onderdeel is voor de gezondheid en duurzaamheid van draden.

Wat is krimpkous?

Krimpkous(ook wel krimpkous genoemd) is een holle polymeerbuis die bij verhitting samentrekt. Volgenskabelorganizer.com, werd eind jaren vijftig krimpkous ontwikkeld door Paul Cook van de Raychem Corporation.

De mate waarin de slang krimpt, is afhankelijk van het materiaal, de diameter en de temperatuur waarmee deze is aangebracht. Het wordt meestal gebruikt in projecten die een ingewikkeld weefsel van draden of kabels bevatten om ervoor te zorgen dat de draden geïsoleerd zijn en worden beschermd tegen externe krachten zoals waterschade of schokken.

Krimpkousen zijn vrijwel overal te vinden waar kabels of draden zijn. Het wordt niet alleen toegepast ter bescherming, maar biedt ookcosmetische verbetering door te helpen bij het kleurcoderen en/of bundelen van draden. Krimpkous kan om een ​​enkele draad, een verbinding tussen twee draden of meerdere draden worden gewikkeld. Terwijl de buis wordt verwarmd, krimpt deze en trekt hij zich rond de draad aan.

Het proces om krimpkousen te verwarmen is heel eenvoudig. De hoeveelheid warmte die nodig is om de slang te laten krimpen, kan variëren afhankelijk van parameters zoals materiaal, maat en krimpverhouding. Geïsoleerde warmte wordt geleverd door eenhitte geweerdie deze variërende temperaturen rechtstreeks op de slang richt.

Waarom gebruiken we krimpkous?

Krimpkousen zijn essentieel bij het verbeteren van de bescherming, levensduur en onderhoud van draden in een circuit. Het is geweldig voor het beveiligen van verbindingen, het voorkomen van verwardheid met draden en het isoleren tegen schokken of kortsluiting.

Krimpkous wordt in de eerste plaats gebruikt om draden en kabels te beschermen tegen een groot aantalexterne bronnenzoals schuren, snijden, schuren of andere gevallen met weinig impact. Het kan ook draden beschermen tegen olie, water, zuren, vochtigheid en temperatuur. Krimpkousen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in ruwe omgevingen en zijn bestand tegen temperaturen van -65°C tot +260°C.

Een ander belangrijk gebruik van krimpkous isroest beschermingvoor hardware zoals metalen leidingen en lasverbindingen. Bij het lassen van roestvaststalen buizen kan de isolatielaag door hitte afnemen. In tegenstelling tot de isolatiecoating, worden bepaalde soorten krimpkous gebouwd met een tweede laag die na verhitting als isolatie fungeert. Ze smelten dan perfect samen met het metalen oppervlak om de leidingen te beschermen tegen roest.

Hiervoor kan ook krimpkous worden gebruiktbundel kabels. Draden kunnen vervelend worden, en nog meer bij gebruik van een fors elektrisch systeem. Met krimpkous kunt u draden samenbundelen in een enkele buis. Dit is geweldig voor het beheer van kabels, maar vermindert ook de bulk en rommeligheid waartoe meerdere kabels kunnen leiden.

Enkele andere veel voorkomende toepassingen voor krimpkous zijn:

  • Afdichten van water en stof uit kabelverbindingen
  • Isolatie van kabels en draden tegen extreme hitte in vliegtuigen, boten en militaire voertuigen
  • Biedt een barrière tussen kabels en corrosieve chemicaliën
  • Kabels met kleurcodering voor eenvoudige identificatie
  • Maak duurzame labels voor netwerkpatchkabels
  • Netjes eindigen van de uiteinden van gevlochten kous
  • Verbetering van het uiterlijk van kabels in mods van computerbehuizingen of aangepaste auto's en motorfietsen

Dagelijkse slijtage aan draden en kabels wordt meestal veroorzaakt door gebrek aan ruimte of lengte, waardoor de levensduur van een draad wordt aangetast. Krimpkous kan worden gebruikt om de spanning op draden te verminderen door een extra laag duurzaamheid toe te voegen.1

Overwegingen bij de aanschaf van krimpkous

Voordat u uw eigen krimpkous aanschaft, moet u eerst en vooral de behoeften van uw toepassing begrijpen. Waar de krimpkous voor zal worden gebruikt, is afhankelijk van het type slang dat u koopt. Er zijn verschillende soorten krimpkousen die variëren op basis van materiaal, krimpverhouding, binnendiameter, lengte en dikte.

Materiaal

Krimpkousen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, de meest voorkomende zijn polyolefine, stof, polyvinylchloride (PVC) en polytetrafluorethyleen (teflon).

Polyolefineis het meest gebruikte materiaal voor krimpkous. Het is flexibel, snel krimpend, heeft een uitstekende duurzaamheid, hoge vlam- en UV-bestendigheid. Het heeft een krimptemperatuur van 120°C en is bestand tegen een hoge temperatuur van 125°C - 135°C. Het wordt meestal gebruikt voor mechanische bescherming, isolatie en markering.

Stofkrimpkous is een geweven mengsel van polyolefine en polyester. Het is zeer flexibel en toch in staat om sterkte en slijtvastheid te behouden. In tegenstelling tot polyolefine en PVC heeft het een lagere krimptemperatuur van 80°C. Het krimpt ook meer in de lengte dan andere soorten krimpkous.

In vergelijking met polyolefine,Pvcwarmtekrimp kost minder, maar is niet bestand tegen dezelfde hoge temperaturen, waardoor het goed is voor voedsel, drank of blootgestelde toepassingen. Hoewel het bijzonder warmtegevoelig is, heeft PVC-krimpkous een betere treksterkte en slijtvastheid.

teflonkrimpkous daarentegen wordt gebruikt in omstandigheden die een werking bij hoge temperaturen vereisen. Het wordt meestal gebruikt in industriële omgevingen versus standaardtoepassingen.

Als u meer wilt weten over de beschikbare soorten krimpkous en hun gedetailleerde specificaties, bekijk dan dit artikel opSoorten Krimpkous.

Krimpverhouding

Krimpkousen worden geleverd met een krimpverhouding, een maat voor hoe klein de slang wordt bij verhitting. De meeste krimpkousen hebben een verhouding van 2:1, waarbij de diameter van de krimpkous met 50% afneemt. Andere gebruikelijke verhoudingen voor krimpkous zijn 3:1, 4:1 en 6:1.

Andere Overwegingen

In de meeste scenario's worden krimpkousen in de lengte met 5-7% ingekort, dus bij aanschaf is het belangrijk om slangen te kopen die langer zijn dan nodig om deze krimp aan te passen.

Diameter is ook een andere belangrijke overweging. Voor de beste dekking moet u rekening houden met 20-30% extra binnendiameter om ervoor te zorgen dat de krimpkous voldoende ruimte heeft om samen met de bedrading strak te kunnen samensmelten.

Hoe krimpt het?

In de meeste gevallen krimpt plastic niet. Wat krimpkous speciaal maakt, is een proces dat crosslinking wordt genoemd. Verknoping is het proces waarbij een polymeer wordt blootgesteld aan straling om covalente bindingen tussen de atomen van het polymeer te creëren, waardoor hun grootte wordt verdicht. Dit proces werd ontdekt na de Tweede Wereldoorlog; dat straling de moleculaire structuur van bepaalde kunststoffen zou kunnen veranderen, zodat ze niet zouden smelten of vloeiende consistentie zouden ontwikkelen. Covalente bindingen geven polymeren ook een plastisch geheugen, dit betekent dat als een polymeer eenmaal door het vernettingsproces is gegaan en in dit geval is uitgerekt tot een geëxpandeerde vorm (zoals over een pijp), het automatisch terug zal krimpen naar zijn oorspronkelijke afmetingen wanneer een bepaalde hoeveelheid warmte wordt toegepast.

Krimpkous is een essentieel onderdeel om aan uw bedradings- en kabelbehoeften te voldoen. Als het gaat om het kiezen van de juiste krimpkous voor u, is het belangrijk om te begrijpen waarom en hoe u ervoor kunt zorgen dat u een weloverwogen beslissing neemt.

Meer weten over Krimpkous?

Hopelijk heeft deze gids u geholpen alles te begrijpen wat u moet weten om het beste type krimpkous voor uw toepassing te kiezen. Maak een account aan of log in om een ​​bestelling te plaatsen.

Als je nog vragen hebt, bezoek dan onzeLeercentrumofVeelgestelde vragen. Of je kanneem hier contact met ons opmet vragen of om een ​​staal te ontvangen.

Krimpkous: waarom en hoe we het gebruiken (2024)

FAQs

Waar gebruik je een krimpkous voor? ›

Krimpkousen zijn buisjes in kunststof die door verhitting krimpen waardoor ze nauw rond de kabel zitten. Je kan ze voor verschillende toepassingen gebruiken: om draden te isoleren, samen te bundelen of sterker te maken.

Hoe gebruik ik een krimpkous? ›

Knip / snijd de krimpkous in de gewenste lengte. Schuif de krimpkous over het stuk kabel waar de krimpkous omheen gekrompen moet worden. Gebruik een heteluchtpistool om de krimpkous te verhitten, waardoor deze zal krimpen.

Waarom krimpkous met lijm? ›

Krimpkousen met lijm kunnen in principe worden gebruikt voor alle toepassingen waarvoor krimpkousen zonder lijm ook gebruikt worden. De toegevoegde waarde die de lijmlaag biedt, is het waterdicht / vochtdicht maken van de 'verbinding' tussen de krimpkous en de kabel waar de krimpkous op gekrompen is.

Hoe krimp je krimpkous? ›

Gebruik een heteluchtpistool om de kous te krimpen. Beweeg het heteluchtpistool heen en weer over de lengte van de kous, aangezien het te veel verwarmen van een plek de draad nog verder kan beschadigen. Ga door met het verwarmen van de kous totdat deze strak om de draad is gekrompen.

Welke krimpkous heb ik nodig? ›

Over krimpkous, krimpkousen, krimpkousjes, krimp kous, krimpbuis, krimpbuizen,
Krimpkousen, krimpvermogen 2:1
KrimpkousToepassing
1,5/0,5mm0,7 t/m 1,3
3/1mm1,4 t/m 2,6
4,8/1,6mm2,4 t/m 4,2
37 more rows

Is een krimpkous waterdicht? ›

De krimpkous heeft uitstekend brandvertragend, isolerend en waterdicht, corrosiebestendig en anti-aging. Krimpkous kan in verschillende situaties worden gebruikt.

Is krimpkous benzine bestendig? ›

HTK200 kirmpkous bestand tegen 200C en chemicalien en bijtende stoffen maar ook brandstoffen zoals benzine en diesel.

Hoeveel krimpt een krimpkous? ›

Krimpkous eigenschappen – krimpverhouding

Een krimpkous met een krimpverhouding van 2:1, 2 staat tot 1, en een binnendiameter (vóór krimp) van 1,2 millimeter, zal ná krimp een binnendiameter hebben van 0,6 millimeter. De krimpverhouding kan uiteenlopen van 1,5:1 tot 6:1, afhankelijk van het type krimpkous.

Hoe heet krimpkous? ›

Een krimpkous (Engels: heat shrink) is een dunne, flexibele slang van polymeer plastic – meestal pvc met een mix van polyesters – die de eigenschap heeft dat deze bij verhitting krimpt in diameter.

Wat is de krimp? ›

Bevolkingsdaling of bevolkingsafname, de afname van het inwonersaantal in een bepaald gebied.

Kan 1 seconde lijm tegen hitte? ›

Gebruikt u een standaardsecondelijm, dan komt u binnen korte tijd in de problemen. Deze lijmen kunnen vaak temperaturen aan tot slechts tachtig graden Celsius. Heeft u de knop van een pan met secondelijm bevestigd, dan is de kans groot dat u straks met de knop in de hand en het deksel op uw voet staat.

Wat is de functie van lijm? ›

Lijm is een kunststof die losse delen door oppervlaktehechting (adhesie) en sterkte in zichzelf (cohesie) met elkaar kan verbinden. Bij lijmen verbind je dus twee losse materialen met elkaar door middel van adhesie- en cohesiekrachten.

Waar krimp je van? ›

Iedereen krimpt elke dag

Welke leeftijd u ook heeft, u verandert elke dag van lengte. Dit heeft te maken met de ruggenwervels. Tussen deze wervels zitten namelijk schijven die vloeistof bevatten. Gedurende de dag wordt deze vloeistof tussen de schijven uitgeperst, door de druk die de ruggenwervels geven.

Waar is krimpkous van gemaakt? ›

Krimpkous is een wat dunne, flexibele buis van polymeer plastic -meestal PVC met een mix van Polyesthers- die als isolatiemateriaal om -bij voorbeeld- een soldeerverbinding tussen twee stroomdraden kan worden aangebracht. Er zijn verschillende maten (doorsnede diameter) krimpkous te verkrijgen.

Welke soorten krimp zijn er? ›

In de betontechnologie onderscheiden we verschillende mechanismen voor krimp:
  • plastische krimp. ...
  • uitdrogingskrimp. ...
  • verhardingskrimp. ...
  • autogene krimp. ...
  • thermische krimp.

Welke temperatuur krimpkous? ›

Verhitten. Om de kous te laten krimpen dient deze verwarmd te worden tot de voor het product voorgeschreven temperatuur, meestal tussen 100 en 175 °C.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6332

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.