Moet uw kippenhok in de zon of in de schaduw zijn?- De veerbrain (2023)

Coop en rennen

Geschreven doorBri Wyzard

Moet uw kippenhok in de zon of in de schaduw zijn?- De veerbrain (1)

Als je nieuw bent bij kippen, zul je merken dat een van de meest verrassende dingen over het opvoeden ervan is hoe dramatisch ze zich gedragen in zowel het hete als het koude weer.

Uit alles wat je hebt gelezen, denk je waarschijnlijk dat je kippen gelukkig zullen zijn bij temperaturen van 80-90 graden, en dat ze toasty warm zijn in de koude winters wanneer de temperaturen dalen tot het vriespunt en lager.Je hebt het mis met beide accounts.

Kippen zijn jammerlijk heet in 80-90+ graadweer, en ze zijn jammerlijk koud in de winters, ondanks de populaire mythe van het tegendeel.Koud-hardachtige rassen kunnenoverlevenZeer koude winters, maar zijzijn koud.

Met dat in gedachten dan, welke kippenlocatie is beter voor uw kippen?Een kippenren in direct zonlicht dat extra warmte krijgt in de wintermaanden, maar is hij ongelooflijk warm in de zomermaanden?Of een kippenren in de schaduw die koeler is in de zomermaanden, maar ongelooflijk koud in de wintermaanden?

Moet je je kippenhok in de zon of in de schaduw bouwen?Voor de meeste klimaten geven je kippen de voorkeur aan een kippenren die in de schaduw is gebouwd, omdat kippen over het algemeen meer lijden aan hitte dan aan koude.Bovendien zijn hete kippenhok moeilijk af te koelen, terwijl koude kieken kunnen worden opgewarmd.Hoe dan ook, isolatie is noodzakelijk in bijna alle kippenren.

In dit artikel leert u:

 • Waarom schaduw belangrijk is voor kippenhokken

 • Wat te doen als je geen schaduw hebt (zoals ik helaas niet)

 • De beste oriëntatie voor kippenhokken

 • En waarom isolatie in uw kippenren zo absoluut belangrijk is

Dit bericht bevat affiliatielinks voor mijn favoriete producten van Amazon en Rita Marie's Chicken Coops.Als medewerker van Amazon en Rita Marie verdien ik aan geen extra kosten voor u aan de kwalificerende aankopen.

Waarom de meeste kippenhokken schaduw nodig hebben

Kippen krijgenergongemakkelijk bij warm en warm weer

De reden dat de meeste kippenhokken in de schaduw moeten worden gebouwd, indien mogelijk, is omdat kippen de neiging hebben om echt te worstelen met de hitte.Een coole kippenren in de zomer is in de meeste gevallen belangrijker dan een warme kippenren in de winter.

Toen ik een beginner was met kippen, was ik echt verrast hoe heet en ellendig mijn kippen die eerste zomer waren.Temperaturen in de jaren 80 en 90 maakten ze lusteloos.Ze hijgden zwaar, hielden hun vleugels weg van hun lichamen en hielden hun schouders neer.Sommige van mijn kippen strekten zich uit op hun zijkanten in rare posities op de vloer (angstaanjagend om de eerste keer te zien) en probeerden een groter oppervlak op hun lichaam bloot te stellen aan de lucht.

Moet uw kippenhok in de zon of in de schaduw zijn?- De veerbrain (2)

Dit zijn allemaal acties die kippen ondernemen om hen te helpen afkoelen wanneer ze oververhit worden.Als je kippen een van deze acties doen, zijn ze ongemakkelijk heet.

Als u organisch beddengoed in uw kippenren gebruikt (in principe, ander beddengoed dan zand), en uw kippenren in de zon, is de temperatuur heter in uw kippenren dan buiten uw kippenren.Zandbeddengoed kan de temperatuur in de kippenren eigenlijk aanzienlijk verlagen.

Als u in een gebied woont met niet alleen warme dagen, maar ook warme nachten, moet u zich echt zorgen maken over de temperatuur in uw kippenren.Gelukkig, waar ik woon, afkoelen mijn kippen een beetje tijdens de zomeravonden, maar als dit niet het geval is in uw omgeving, lopen uw kippen een veel hoger risico om te krijgente heet.

Mogelijk moet u extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uw vogels manieren hebben om af te koelen (zie het gedeelte,Wat moet je doen als je je kippenhok niet in de schaduw kunt stoppen?).

Kopen die te koud zijn, kunnen worden verwarmd, maar kippenhokken die te warm zijn, zijn moeilijk te koelen

Als u in elk gebied woont met zowel warm als koud weer, wilt u waarschijnlijk uw kippenren in de schaduw bouwen.

Kippenhokken kunnen wat worden opgewarmd bij zeer koud weer.Sommige kippenwachters beweren dat de diepe beddenmethode hun kippenhoers bijvoorbeeld aanzienlijk heeft verwarmd.

Je kunt ook zwaar materiaal over ramen ophangen om te voorkomen dat koele lucht binnensijpelt, en je kunt zelfs gordijnen gebruiken om te blokkeren in het roosterengebied, wat helpt bij het verzamelen en verwarmen van het gebied wat.(Blokkeer de ventilatie gewoon niet omdat ventilatie isergnodig in de winter om ammoniak en vochtopbouw te voorkomen).

Moet uw kippenhok in de zon of in de schaduw zijn?- De veerbrain (3)Moet uw kippenhok in de zon of in de schaduw zijn?- De veerbrain (4)

Ik help mijn kippen om een beetje comfortabeler te zijn in de kou met kachels.ik hangZoetere kachels boven de roosterbars (ikLiefdedeze!), en ik geef ze ookStralingsverwarmers.Mijn kippen zijn nog steeds koud, maar deze toevoegingen helpen wel.De Zoetere verwarming,Vooral kan nodig zijn om bevriezing op kammen te voorkomen, als je kippen hebt met grote kammen.

Deze kachels verhogen de temperatuur niet in de kippenren, maar ze houden kippen warm die naast hen staan of onder hen roosteren.Mijn kippen houden ervan om onder hunZoetere kachels Tijdens de koude winternachten.

Copen die erg heet zijn, aan de andere kant, zijn ongelooflijk moeilijk af te koelen.Ik heb eigenlijk een airconditioner geïnstalleerd in mijn eerste kippenhok (wie maak ik een grapje? Ik had het mijn man doen!), Maar het maakte in wezen geen verschil in de algehele temperatuur.

De airconditioner zorgde voor een beetje koele lucht ernaast, wat de kippen op prijs stelden, maar helaas had de kippenhok zoveel stof rondzwevend, het verstopte vaak de airconditioner.Ik vond het bijna onmogelijk om de airconditioner schoon genoeg te houden.

Een van de redenen waarom de kippenren zo stoffig was, was omdat ik destijds dennenkoolingen gebruikte, die een ongelooflijk stoffig beddengoed zijn.Ik realiseerde me destijds niet dat dennenkoolingen giftig zijn voor kippen (zie mijn artikel,Pine Shavings in the Coop: The Secret Chicken Killer?, voor meer informatie).Als ik zand in de kippenhok had gebruikt, zou het stofprobleem, zoals ik nu doe, niet zo slecht zijn geweest.

Het beste van beide werelden: schaduw in de zomer en zon in de winter

Als je bladverliezende bomen in je tuin hebt, heb je geluk.Bouw je kippenren zodat deze in de zomermaanden door deze bomen wordt gearceerd.Wanneer ze hun bladeren verliezen in de winter, moet je kippenren worden blootgesteld aan ten minste wat zonlicht.

Een andere oplossing is om een mobiele kippenren te gebruiken.Je kunt de kippenren naar schaduw verplaatsen in de zomer en in het zonlicht in de winter.

Wat moet je doen als je je kippenhok niet in de schaduw kunt stoppen?

Sommige werven hebben geen schaduw.Ik heb een van deze werven.Ik moest helaas al mijn kippenhokken in de zon bouwen.

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw kippen te helpen koel te blijven, ondanks dat ze in een kippenren in direct zonlicht moeten leven:

 1. Zorg ervoor dat je kippen veel schaduw hebben in hun run (zie hieronder voor meer informatie over hoe je dit kunt doen).

 2. Gebruik zandbeddengoed in uw kippenren, in plaats van organisch beddengoed.Om te leren welk type zand te gebruiken (hint:nietSpeel zand) en hoe het te gebruiken, bekijk mijn artikel,Sand gebruiken in de kippenhok.

 3. Voeg ramen toe aan uw kippenren die u tijdens de warme maanden open kunt houden voor een verhoogde luchtstroom.(Zorg ervoor dat u de ramen met stevige dek afhardwaredoekom roofdieren buiten te houden).

 4. Overweeg een airconditioner te gebruiken.Je grootste uitdaging zal het apparaat schoon houden.ik gebruikte Deze airconditioner van AmazonIn mijn eerste kippenren, en het zorgde voor mijn kippenverlichting toen ze ernaast stonden (de rest van de kippenren was nog warm).

 5. Overweeg een ventilator te gebruiken.Vuur is een kleine zorg bij een ventilator als het verstopt raakt met puin, hoewel de kans hieraan sterk wordt verminderd met zandbedden.Hoe dan ook, ik zou 's nachts geen fan of airconditioner runnen, voor het geval dat kippen niet uit de kippenren kunnen komen.(Kippen uit de vrije uitloop konden de kippenren overdag ontsnappen, indien nodig.) Om vuur te voorkomen, overweeg om een zware ventilator te gebruiken die bedoeld is voor het buitenleven, zoals zoalsdeze fan.Ik zal volgend jaar een fan testen en je laten weten hoe het gaat.

 6. Sommige kiphouders hebben geprobeerd kleine fans te gebruiken, zoalsDeze fan van Amazon, Blazen op een hangende bevroren waterfles om koele ontwerpen in de kippenren te creëren.Als je je waterfles aan een kippenraam hangt, kun je de ventilator zelfs buiten de kippenren achterlaten en hem over de fles laten blazen.

 7. Mijn eerste jaar om kippen op te voeden, ik vulde verschillende grote tupperware-type containers met water, bevroor ze en spreidde ze vervolgens over de kippenren.De kippen hielden ervan tegen hen te liggen.Helaas was ik met 30 kippen niet in staat om voldoende containers voor iedereen te leveren.

 8. Misschien wilt u het waden van een kind proberen, zoals Dit zwembad op Amazon,In de run met bestratingstenen erin.Hierdoor kunnen kippen op de bestratingsstenen stappen en gewoon hun voeten nat maken met koel water.Anders gaan ze niet in het wadende zwembad.Sommige keepers hebben hier veel succes mee gehad, maar toen ik het probeerde, hadden mijn kippen geen interesse.

 9. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar het is absoluut noodzakelijk dat je koud water beschikbaar houdtaltijdvoor je kippen bij warm weer.Ze zullen geen warm water drinken en ze kunnen sterven aan uitdroging en hitteberoerte.Doe ijs in je drinkers als dat nodig is.Doe ze in de schaduw (ik legde de mijne onder mijn vrachtwagen) en vul ze als nodig opnieuw.

Als je run ook in direct zonlicht is, heb je verschillende opties om schaduw toe te voegen.Ik raad aan om verschillende van het volgende te doen:

 1. Bouw een dak op de vlucht.

 2. Zet een zeil over de vlucht.Je kunt er veel vindenGoedkope zeilen op Amazon.

 3. Doe een schaduwdoek over de run en zelfs een of twee kanten van de run.Schaduwdoeken zijn beter dan zeilen omdat ze meer luchtstroom mogelijk maken.Je kunt schaduwdoeken zienHier op Amazon.

 4. Als u houten pallets heeft, kunt u ze tegen de zijkant van uw run leunen.Ze bieden niet zoveel schaduw als een schaduwdoek of zeil, maar ze zullen het in een snuifje doen.

 5. Doe tafels of banken in je run.

 6. Kweek wijnstokken in de zijkanten en bovenaan je run (en zelfs aan de buitenkant van je kippenren).

 7. Hang grote hangende planten aan de zijkant van je run.

 8. Gebruik een douchegordijn aan een zijde (of zijkanten) van de run, bij voorkeur een die een ademend materiaal is om de luchtstroom te bevorderen.

 9. Als u andere structuren in uw tuin heeft, bouwt u uw run naast hen.Ik heb bijvoorbeeld een oude opslagloods die grenst aan een van mijn runs, en het biedt een groot deel van de dag schaduw voor de run.

 10. Bouw je kippenren op benen, zoals mijn rode kippenren hieronder afgebeeld, zodat je kippen er een deel van de dag schaduw onder hebben.(Je moet nooit een goedkope houten kippenren gebruiken zoals die naast de rode kippenren - ontdek in mijn artikel,Waarom je nooit een kippenhok zou moeten kopen van Amazon of Walmart). Als u hulp nodig hebt bij het bouwen van een kippenren op benen,Bekijk mijn gedetailleerde plannen en videocursus.

Moet uw kippenhok in de zon of in de schaduw zijn?- De veerbrain (5)

Hebben kippenhokken op zijn minst wat zon nodig?

Kippenhokken hoeven geen zon te hebben, maar kippen hebben wel blootstelling aan zonlicht nodig om gezond en gelukkig te blijven.Ze kunnen deze belichting in hun runs krijgen.

Onder welke omstandigheden moeten kippenhokken in de zon worden gebouwd?

Als je op een plek woont met zeer milde zomers en brutaal koude winters, overweeg dan om je kippenhok in de zon te bouwen.Je kippen zullen elke toegevoegde warmte waarderen.

Ik raad ook aan om je kippen wat extra warmte te bieden in deze gevallen, zoals de kachels die ik hierboven heb genoemd.In het bijzonder raad ik aanZoetere kachelsEnStralingsverwarmers, die ik heb gekocht bij Amazon en gebruik in al mijn kippenren.U kunt deze soms ook vinden in uw plaatselijke boerderijwinkel.

In welke oriëntatie moet uw kippenren worden gebouwd voor min of meer zon?

Als u op een zeer koude plek woont (of u hebt bladverliezende bomen die in de warme maanden schaduw bieden), wilt u misschien overwegen uw kippenhok te bouwen in een oriëntatie waar deze de meeste zon krijgt.Meestal wilt u uw kippenren bouwen met uw grootste venster aan de zuidkant.

Sommigen zeggen dat ramen op het oosten en naar het westen ook zullen helpen om meer vroege ochtend- en avondzon in de kippenren te krijgen.Het hebben van extra ramen zoals deze zal echter waarschijnlijk ook meer koude lucht binnenlaten, dus je kunt ze toch in de winter in de winter bedekken.

Als u uw kippenren koel wilt houden, is de oriëntatie minder belangrijk.Misschien wilt u een groot venster aan de zuidkant vermijden, maar over het algemeen wilt u er gewoon voor zorgen dat u ramen hebt.Het openen van twee of meer ramen 's nachts helpt de kippenren iets koeler te houden, omdat het meer luchtstroom mogelijk maakt.

Als een hete kippenren een punt van zorg is in uw regio, wilt u ook voorkomen dat u de nestkasten op de zuidmuur bouwen.Ik ben veel anekdotes tegengekomen waar mensen dit hebben gedaan, en ze waarschuwen dat hun nestkasten als ovens aanvoelen.

Waarom je je kippenhok moet isoleren

Ik kan dit niet genoeg benadrukken.Of u uw kippenren bouwt in de zon of in de schaduw,U moet absoluut uw kippenhok isoleren.Een niet-geïsoleerde kippenren zal je kippen in de zomer bakken en ze in de winter bevriezen.Zelfs als je kippen dergelijke omstandigheden kunnen overleven, zullen ze een veel gereduceerde kwaliteit van leven leiden.

Toen ik begon met kippen, zei alles wat ik las dat isolatie optioneel was, en ik kwam weg met het idee dat het niet zo belangrijk was.Mijn eerste kippenhok was een grote, niet-geïsoleerde schuur.Het was minstens 10 graden heter in de kippenren dan buiten.

Denk daar eens over na.Zelfs toen het 70 graden buiten was, was de kippenhok in de jaren 80 en mijn kippen waren ellendig.Mijn man en ik klauterden om de kippenren zo snel mogelijk te krijgen.

Evenzo worden kippen koud in de winter.Er is een vreselijke mythe dat kippen comfortabel zijn bij zeer koude temperaturen.Zij zijn niet.Koud-hardachtige rassen kunnen zeer koude temperaturen overleven, maar ze zijn niet comfortabel.

Ik was geschokt en radeloos mijn eerste winter met kippen toen ik me realiseerde hoe koud ze waren (en ik heb koud-harde rassen).Ze blazen hun veren op en kruipen naar beneden om warm te blijven, maar velen van hen rillen constant, en de meeste van hen hebben niet de energie om iets te doen dan proberen zoveel mogelijk lichaamswarmte te behouden.Ze proberen constant hun voeten warm te houden tegen hun veren en lichaam, maar als je hun voeten raakt, voelen ze zich als ijs.

Als je ooit een van je kippen op een winterdag laat binnenkomen, wil ze niet terug naar buiten.Evenzo had ik kippen die op mijn schoot zouden kruipen toen ik met hen buiten zat, waar ze onder mijn uitgepakte winterjas zouden graven, ingeklemd tussen de jas en mijn warme lichaam.Zelfs toen ze uiteindelijk stopten met rillen, wilden ze niet terug in de kou komen.

Kippenwilwarm zijn.Het minste dat we voor hen kunnen doen, is hun kippenhok isoleren.Zelfs een paar graden kunnen voor hen een groot verschil maken.

De enige uitzondering hierop is als je in een echt heet en vochtig klimaat leeft, zoals het Amerikaanse zuiden.U kunt insecten in uw isolatie in dat soort klimaat leven.Overweeg om fans toe te voegen aan je kippenren om in plaats daarvan te helpen met de hitte, enaltijdPlaats uw kippenren in de schaduw.

Wat nog meermoetenKent u kippenhokken?

Bekijk mijn gratis trainingsvideo,Chicken Coops 101: het ontwerp van je kippen, droomhuis,Voor alles wat u moet weten over uw eerste kippenhok.Ik heb deze training ontworpen om die lange lijst met vragen te beantwoorden die je hebt, maar kan geen goede antwoorden vinden.Het bouwen of kopen van je eerste kippenhok is een uitdaging, en je wilt het zeker goed doen.Ik heb het je gemakkelijk gemaakt in deze video.

En als u geïnteresseerd bent in het simpelweg kopen van een hoogwaardige voorgebouwde kippenren, raad ik ten zeerste aanRita Marie's Chicken Coops.

Bekijk mijn recensie van mijn Rita Marie's Chicken Coop,De beste luxe kippenren die je ooit zult kopen: verwen je kippen met Rita Marie's.

U kunt ook geïnteresseerd zijn in:

 • Moet uw kippenhok van de grond zijn?

 • Waarom je nooit een kippenhok zou moeten kopen van Amazon of Walmart

 • 8 Opties voor kippenhokvloeren: de beste vloermaterialen

 • Zand voor kippenhokbedden: voor-, voor-, nadelen en hoe het goed te doen

Like deze post?Pin het!

Moet uw kippenhok in de zon of in de schaduw zijn?- De veerbrain (6)

Coops-1

Bri Wyzard

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated: 29/12/2023

Views: 6178

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.