Wanneer worden paarden loops en op welke leeftijd stoppen ze met fietsen? (2024)

Alle links op deze pagina die naar producten op Amazon leiden, zijn gelieerde links en ik verdien een commissie als je een aankoop doet. Bij voorbaat dank - ik stel het zeer op prijs!

We besloten een oudere fokmerrie te vervangen door een jonge prospect. De eerste vraag die we moeten beantwoorden is wanneer ons nieuwe paard loops wordt en oud genoeg is om te fokken, en hoe lang blijft onze oudere merrie nog fietsen?

De meeste paarden hebben hun eerste tochtigheidscyclus voordat ze twee jaar oud worden en stoppen met fietsen als ze twintig jaar oud zijn. De oestruscyclus van een paard duurt doorgaans drie weken en wordt beïnvloed door leeftijd, locatie en tijd van het jaar. Maar het belangrijkste is dat paarden individuen zijn en dat hun cycli kunnen afwijken van de normen.

De meeste paardeneigenaren hebben beperkte kennis over de tochtigheidscycli van merries. Maar als u van plan bent paarden te fokken, moet u veel weten over de oestruscycli van paarden.

Wanneer worden paarden loops en op welke leeftijd stoppen ze met fietsen? (1)

Paarden zijn loops

Een tochtige merrie kan moeilijk te hanteren zijn; dit geldt vooral als er een of meer hengsten in de buurt zijn. Er zijn verschillende tekenen dat de merrie zich zo voelt, en weten wat ze zijn, kan je helpen om met deze natuurlijke cyclus om te gaan.

Merries eerste loops

Een merrieveulen wordt meestal de eerste keer in het jaarlingjaar loops. Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het seizoen. In tegenstelling tot mensen gaan paarden tijdens de wintermaanden meestal niet in het seizoen. Hun broedseizoen begint meestal in april.

Het is ook afhankelijk van het feit of het merrieveulen zich al dan niet in de buurt van andere paarden bevindt, met name merries die loops zijn of eraan toe zijn. Hengsten zijn een andere mogelijke oorzaak van eerder dan normale tochtigheid, terwijl het seizoen eenmerrieveulengaan later in een eerste reeks.

Lengte van oestruscycli

Merrie's hebben doorgaans een oestruscyclus van drie weken. Ze kunnen slechts twee dagen of zelfs tien dagen krols zijn. Dit duurt tot de dagen weer korter beginnen te worden, meestal rond september.

Deze cyclus kan verschillen afhankelijk van de locatie. In het verder noordelijke deel van het noordelijk halfrond en het zuidelijke deel van het zuidelijk halfrond zal de fietstijd korter zijn. In de middelste delen van de wereld kan het langer zijn.

Waarom de lengte van loopscycli belangrijk is voor fokkers.

Het kennen van de fokcyclus van uw merries is voor de meesten van cruciaal belangfokkersvanwege de manier waarop verjaardagen in veel paardenregisters worden gedefinieerd. Merries hebben een draagtijd van elf maanden en alle veulens op het noordelijk halfrond worden geacht te zijn geboren op 1 januari van hun geboortejaar.

Dus als uw veulen geboren is in mei 2020, op 1 januari 2021, wordt het geacht één jaar oud te zijn. Idealiter wil je dat je merrie zo vroeg mogelijk in het jaar haar veulen krijgt. Om ervoor te zorgen dat uw veulen vroeg in het jaar wordt geboren, is het van cruciaal belang om de oestruscyclus van een merrie te begrijpen.

Voor paardenraces kunnen een paar maanden een enorm verschil maken. De meeste circuits hebben bijvoorbeeld races voor tweejarigen in het herfstseizoen. Voor paarden die laat in het jaar zijn geboren, kunnen ze worden vergeleken met paarden die zes of zeven maanden ouder zijn of hun hele tweejarige seizoen missen.

Leeftijd is ook belangrijk in veel andere paardendisciplines waarin paarden strijden op leeftijd, zoals dressuur, springen en barrel racing.

Omgaan met tochtige merries.

Loopse merries kunnen een probleem zijn, vooral voor degenen die nieuw zijn in het paardenbezit. Er zijn een aantal dingen die ze kunnen doen (of niet doen). Velen zijn relatief eenvoudig te hanteren, als je eenmaal weet waarom ze het doen.

Tochtse merries gaan meer plassen en kunnen anders gaan staan. Ze zullen waarschijnlijk hun staart hoger optillen en je kunt de vulva zien 'knipogen'. Ze zullen het veel openen en sluiten. Dit kan erger zijn als er zoals gezegd een hengst in de buurt is. Ook ander seksueel gedrag kan worden vertoond.

Wat je moet weten.

Er is een lijst met dingen die u moet weten over hoe u met de merrie om moet gaan. Benader ten eerste nooit van achteren. Dit is in ieder geval onverstandig, maar zeker in de buurt van een loopse merrie. Begin bij het verzorgen bij het hoofd en de nek in plaats van bij de flanken. Ze zullen nu gevoeliger zijn.

Tochtse merries kunnen ook wat pijn voelen; vergelijkbaar met de krampen die vrouwen kunnen voelen tijdens hun menstruatie. Als dat gebeurt, kan de dierenarts u aanraden haar een pijnstiller te geven. Er zijn er die speciaal voor paarden zijn en zacht genoeg om te gebruiken.

Wanneer worden paarden loops en op welke leeftijd stoppen ze met fietsen? (2)

Wanneer stopt een merrie met loopsheid?

De laatste vraag is wanneer stopt een merrie met loopsheid. Net als oudere vrouwen zal de exacte tijd niet uniform zijn. De officiële leeftijd die wordt gegeven is meestal ongeveer twintig jaar.Paarden kunnen wel dertig jaar oud worden, dus het is niet anders dan de menopauze.

Nogmaals, dit zal ervan afhangen. Sommigen stoppen misschien op de leeftijd van achttien, en een paar misschien jonger. Sommigen kunnen ook ouder zijn, zelfs tot ongeveer tweeëntwintig jaar oud. Naarmate een merrie ouder wordt, is er echter veel minderkans op zwangerschapals gevolg van hitte.

Als u nieuw bent in het paardenbezit of als dit uw eerste merrie is, is het verstandig om met de vorige eigenaar en uw dierenarts te praten. Zij kunnen u een idee geven van wat u kunt verwachten en hoe u hiermee om moet gaan. De dierenarts kan opties bespreken als u loopsheid wilt voorkomen en wat de beste manier is om met de situatie om te gaan.

Kun je voorkomen dat een paard loops wordt?

Waarom zou iemand willen knoeien met de cyclus van een merrie? Net zoals er zijn voor menselijke vrouwen, zijn er vele redenen. Zoals hieronder vermeld, kan het showen van een tochtige merrie enigszins problematisch zijn. Er zullen ongetwijfeld nog veel andere paarden zijn en sommige kunnen hengsten zijn.

Bovendien kan het rampzalig zijn als een merrie enkele van de symptomen van loopsheid vertoont terwijl ze probeert te showen. Niet alleen voor de show, maar voor zowel paard als ruiter. De merrie besteedt misschien niet zoveel aandacht als zou moeten en een deel van haar gedrag is misschien niet oplettend.

Als de merrie wordt bereden door iemand die niet bekend is met paarden, kan dat even rampzalig zijn. Rondom een ​​tochtige merrie moet veel zorg worden besteed, hoewel niet alle paarden deze problemen tot in het extreme vertonen.

Als je niet wilt dat de merrie om de een of andere reden tochtig wordt, zijn er manieren om dit te voorkomen. Ze werken echter niet allemaal en sommige kunnen in de toekomst reproductieve problemen veroorzaken. Deze kennis kan helpen, vooral als de merrie showwerk gaat doen.

Wanneer worden paarden loops en op welke leeftijd stoppen ze met fietsen? (3)

Medicijnen

De eenvoudigste methoden zijn meestal het gebruik vanmedicijnen, omdat ze waarschijnlijk betrouwbaarder zijn. Er zijn twee medicijnen die kunnen worden gebruikt. De ene is meer een anticonceptiemedicijn voor de lange termijn. De andere moet gebruikt worden gedurende de gehele periode dat de merrie loops is.

De eerste keuze wordt vaak gebruikt voor showmerries die de eigenaar later misschien liever niet wil fokken.regumerenkan ervoor zorgen dat een merrie tijdelijk niet vruchtbaar is. Helaas stopt het niet als het medicijn wordt gestopt. Het zal tijd kosten om te slijten.

Oxytocineis een andere optie. De meeste vrouwen die kinderen hebben gekregen, zijn bekend met dit hormoon; het is wat geboorte brengt. De juiste dosering kan de baarmoeder van de merrie echter ook voor de gek houden door te denken dat ze al drachtig is.

Marmeren truc

De laatste truc is er een die ongeveer veertig procent van de tijd werkt. Een steriele knikker wordt in de baarmoederhals van de merrie gestoken, net als haar loopsheid ten einde loopt. Soms zal de merrie de knikker "uitglijden"; d.w.z. het zal eruit komen als een miskraam.

Als het werkt, duurt het effect ongeveer drie maanden. Eenmaal verwijderd, demerrie kan gemakkelijk worden gefokt. Als het echter te lang blijft zitten, kan het ernstige problemen veroorzaken, waaronder onvruchtbaarheid. Dit komt meestal door infecties.

Hieronder vindt u een handige YouTube-video waarin wordt uitgelegd wanneer paarden voor het eerst loops worden.

Gerelateerde artikelen:

  • Live Cover Horse Breeding: een vereiste voor volbloeden?
  • Hoe worden renpaarden gefokt? Traditie versus moderne wetenschap
  • Worden babypaarden met tanden geboren? Veulen en jaarling Dental.
  • Hoe heet een babypaard?
  • Is een pony een babypaard? een fysieke en emotionele vergelijking

Bronnen

Miles Hendrik

Ik hou van dieren! Vooral paarden, ik ben het grootste deel van mijn leven bij ze in de buurt geweest, maar ik leer altijd meer en vind het leuk om met anderen te delen. Ik heb renpaard jaarlingen gekocht, verkocht en gebroken. Ik heb een aantal winnende paarden grootgebracht en had er een paar die het niet als renpaard hebben gehaald, dus hebben we ze in andere disciplines opgeleid.

Wanneer worden paarden loops en op welke leeftijd stoppen ze met fietsen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5940

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.