Warmtepomp bevriest - tips voor probleemoplossing en reparatie (2024)

(We kunnen een commissie verdienen als u een product koopt via een van onze links, zonder kosten voor u.)

Warmtepomp bevriest - tips voor probleemoplossing en reparatie (1)Afbeelding door5598375van Pixabay

Een bevroren warmtepomp is een veel voorkomend probleem in HVAC-units. Hoewel dit meestal in de winter gebeurt, kunnen warmtepompen ook in de zomer bevriezen. Dergelijke problemen met de warmtepomp doen zich om verschillende redenen voor, waarvan sommige gemakkelijker op te lossen zijn dan andere. In dit artikel wordt besproken waarom een ​​warmtepomp bevriest en hoe u dit kunt oplossen.

Waarom bevriest mijn warmtepomp?

De meeste redenen voorwarmtepompenbevriezing varieert van weergerelateerde redenen tot interne oorzaken. In minder ernstige gevallen begint de ontdooicyclus meestal zoals geprogrammeerd, dus u hoeft zich nergens zorgen over te maken.Maar als dat niet het geval is, moet u daar beginnen met het onderzoeken van de warmtepomp.

We gaan kort in op de seizoengerelateerde problemen voordat we meer algemene redenen bespreken. Sommige van deze algemene oorzaken hebben mogelijk professioneel onderhoud nodig. Geen zorgen, er zijn problemen die u nog steeds zelf kunt oplossen.

Wat is een ontdooicyclus

Een ontdooicyclus is een van de drie cycli van een warmtepomp. De andere twee zijn verwarming en koeling. Wil je meer weten over hoe de warmtepomp werkt, kijk dan hierartikel.

Wanneer de buitentemperatuur onder de 30 F zakt, bevriest het vocht in de lucht op de warmtepompwisselaar. Zodra de sensor de lage temperatuur meet, gaat het apparaat automatisch in de ontdooicyclus.

De omkeerklep wordt geactiveerd en laat het koelmiddel achterwaarts lopen, waarbij warmte uit het huis wordt onttrokken en heet koelmiddel wordt afgegeven aan de buitenbatterij, waardoor ijs smelt en het systeem wordt ontdooid.

Het is gemakkelijk te herkennen wanneer het systeem in de ontdooicyclus gaat. Verwarming stopt,binnen- en buitenventilatoren stoppen ook met draaienterwijl de compressor blijft werken. De unit kan in een ontdooicyclus van maximaal 10 min.

Houd er rekening mee dat elke keer dat de ontdooicyclus begint, een aanvullend verwarmingssysteem wordt geactiveerd om de binnentemperatuur stabiel te houden.

Als het ijs niet wordt verwijderd, wordt het rendement lager, of erger nog, sommige elementen raken beschadigd.

Wintergerelateerde problemen

In de winter is het normaal dat er ijs en sneeuw op de unit terechtkomen. Als de unit echter niet meer werkt, moet u de buitenunit controleren. NIET met scherpe voorwerpen op het ijs peuteren. Spoel het indien mogelijk af met water (en als het weer het toelaat) om schade aan de onderdelen van de warmtepomp, zoals de spoelen en vinnen, te voorkomen.

Hier zijn enkele mogelijke oorzaken voor het bevriezen van uw warmtepomp in de winter.

Verstopte of vuile spoelen

Vuile of verstopte batterijen zijn een veel voorkomende reden voor het bevriezen van uw warmtepomp. Vuil, sneeuw en ander vuil kunnen de verdamper- en condensorbatterijen blokkeren. Hierdoor kan de lucht niet goed door het apparaat stromen, waardoor andere functies, zoals de ontdooicyclus, niet werken.

Het reinigen van de spoelen is een goede eerste stap om dit te voorkomen. Misschien wilt u ook de omgeving van de buitenunit vrijmaken. Verwijder alle sneeuw en begroeiing die de goede werking van de buitenunit zouden kunnen beïnvloeden.

Druipend dakgootwater en ijzel

Water op de warmtepompen tijdens koud weer kan ervoor zorgen dat uw warmtepomp bevriest. Water dat op uw apparaat druppelt en zich verzamelt, kan hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn van ijzel. Als het geen ijzel is, kan het vocht afkomstig zijn van lekkende dakgoten en het dak. Als er zich te veel vocht bovenop het apparaat verzamelt, zullen de gevoelige elementen uiteindelijk bevriezen, als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan.

Daarom is de juist gekozen locatie van de warmtepomp essentieel. Warmtepompen moeten zoveel mogelijk uit de buurt van dakgoten worden geïnstalleerd. Maar als het niet kan worden verholpen, repareer dan de dakgoot als deze begint te lekken op uw warmtepomp of bouw een afdak voor de unit.

Onstabiele aarding

Water komt niet alleen van boven. Uw warmtepomp kan in de grond wegzakken (inzakken) als deze niet correct wordt ondersteund. Net als gootwater en ijzel kan ook water van onderaf of stilstaand grondwater de oorzaak zijn van bevriezing van de unit. Dit water is meestal afkomstig van vocht in uw unit dat niet goed is afgevoerd. U kunt contact opnemen met uw lokale technicus om u te helpen de buitenunit waterpas te zetten zoals het hoort.

Betonplaten van warmtepompen moeten zich minstens enkele centimeters boven het grondoppervlak bevinden.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende, herstelbare oorzaken. De meeste van deze reparatiemethoden hebben meestal alleen betrekking op goed en regelmatig onderhoud. Hetzelfde geldt voor problemen in de zomer, hoewel de oorzaken en het oplossen van problemen nog steeds iets anders zijn.

Zomergerelateerde problemen

Zelfs bij warm weer kunnen warmtepompen toch bevriezen terwijl ze je huis koelen. Sommige van deze zomerse warmtepompproblemen kunnen in minder ernstige gevallen zelf worden opgelost. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken en problemen voor het bevriezen van warmtepompen in de zomer.

Warmtepomp bevriest - tips voor probleemoplossing en reparatie (2)

Slechte luchtstroom door vuile onderdelen

Net als wintergerelateerde problemen kan een gebrek aan goede luchtstroom uw apparaat in de zomer ook bevriezen. Uw unit heeft hoogstwaarschijnlijk een vuil filter of vuile spoelen, waaronder een defecte ventilator en geblokkeerde retouropeningen. De lucht zal niet goed stromen als deze componenten geblokkeerd zijn, waardoor de spoelen kouder zijn dan normaal.

Het schoonmaken ervan zou voldoende moeten zijn. Voor luchtfilters, zorg ervoor dat u ze regelmatig schoonmaakt, en het zou goed genoeg moeten zijn om het elke zes weken te doen. Je moet ze afvegen of wassen, tenzij ze beschadigd zijn, dan moet je de filters vervangen. De spoelen zijn mogelijk iets moeilijker te bereiken, waarvoor u mogelijk de hulp van een technicus nodig heeft.

Om dit te voorkomen, dient u de buitenunit vrij te maken van alle nabije begroeiing en puin. Controleer ook de luchtfilters van de warmtepomp in het beste geval om de 4 tot 6 weken.

Slechte thermostaatinstellingen

Net als bij veel andere warmtepompproblemen dan bevriezing, kan het probleem in de thermostaat zitten. Een probleem kan zijn dat de temperatuur te laag is ingesteld. Er is een snelle oplossing hiervoor met behulp van de thermostaat, vooral als uw warmtepomp een ontdooicyclus heeft.

U kunt 30 tot 45 minuten wachten om te zien of de ontdooicyclus is begonnen. Zet het systeem in de ventilatormodus of de verwarmingsmodus om het proces om te keren. De warmte van uw huis moet de spoelen in uw warmtepomp kunnen ontdooien.

Geblokkeerde of gesloten ventilatieopeningen

Vuile filters en spoelen zijn niet de enige reden voor een slechte luchtstroom. De ventilatieopeningen zijn gesloten of geblokkeerd als de ventilatieopeningen het probleem zijn. Door de ventilatieopeningen in slechts één kamer open te houden, wordt de warme luchtstroom in de spoelen beperkt, waardoor ze uiteindelijk bevriezen. Houd de ventilatieopeningen altijd open in alle delen van het huis om een ​​vrije luchtstroom te behouden. Aan de andere kant, als de ventilatieopeningen vies zijn, zorg er dan voor dat u een HVAC-technicus krijgt om ze te helpen opruimen.

Dit zijn enkele van de oorzaken van het bevriezen van warmtepompen in de zomer. Net als de bovenstaande winterproblemen kunt u sommige van deze problemen zelf oplossen. Als dit echter niet de oorzaken zijn, kan het probleem iets ernstigers zijn.

Andere oorzaken

Niet alle oorzaken van bevroren warmtepompen kunnen alleen worden verholpen. Hier volgt een kort overzicht van andere ernstige oorzaken van bevroren warmtepompen die in beide seizoenen voorkomen:

  • Koelmiddellekkage – als uw unit bijna geen koelmiddel meer heeft, zal de warmtepomp de lage druk verwerken, zodat deze mogelijk niet in staat is om de warmte goed over te dragen.
  • Kapotte omkeerklep – dit bepaalt de doorstroming van het koelmiddel. Als het koelmiddel in orde is, maar de warmtepomp nog steeds dichtvriest, controleer dan de kleppen.
  • Defecte thermostaat – uw warmtepomp trekt mogelijk niet de juiste hoeveelheid warmte vanwege de thermostaat. Als de warmtepomp na meerdere thermostaataanpassingen nog steeds niet werkt, moet deze worden vervangen.
  • Onvoldoende ventilatorsnelheid – de ventilator moet lucht met de juiste snelheid over de verdamperspiraal blazen.
  • Problemen met de ventilatormotor.
  • Bedradingsproblemen.

Dit zijn nog enkele problemen waardoor een warmtepomp kan bevriezen. Voor deze gevallen moet u uw lokale HVAC-reparatie bellen om deze problemen op te lossen.

KrijgenHULPvandaag nog van een lokale gediplomeerde HVAC-professional!

Onderhoudstips

Goed en regelmatig onderhoud van de unit helpt altijd een lange weg om problemen te voorkomen, en hetzelfde geldt voor bevroren warmtepompen. Hier zijn enkele tips die u voor beide in gedachten kunt houdenonderhoudEnprobleemoplossen.

Houd het apparaat en de omgeving altijd schoon. Dit is een veel voorkomende oorzaak van HVAC-storingen. Houd het gebied van het apparaat vrij van begroeiing en puin.

Reinig of vervang het filter zo vaak als nodig is. Het filter om de zes weken schoonmaken is voldoende. Vervang het filter als het beschadigd of onreinigbaar is.

Controleer regelmatig alle onderdelen van het apparaat op lekken of andere schade die het zou kunnen hebben opgelopen.

Conclusie

Dit zijn enkele van de tips die u kunt toepassen om te voorkomen dat uw unit bevriest. Houd er rekening mee dat het normaal is dat de buitenste verdamperbatterijen afkoelen tijdens het verwarmen, maar het is niet normaal dat de hele unit gedurende een lange periode bedekt is met ijs of een dikke laag rijp/ijs heeft.

Aangezien de bevroren verdamperspiraal van warmtepompen en airconditioners een van de meest voorkomende problemen is tijdens het koelproces, is regelmatig onderhoud vóór de hete zomer de beste keuze.

Als u het gevoel heeft dat er problemen zijn die u niet zelf kunt vinden, neem dan voor de zekerheid contact op met de lokale onderhoudsdienst.

Verwant

  • Gids voor probleemoplossing
  • Omkeerkleppen bevestigen
  • Niet ontdooien probleem en hoe te repareren
  • Geluidsprobleem warmtepomp repareren
  • Probleem met compressorgeluid opgelost
  • Problemen met minisplit AC oplossen
  • 5 tekenen dat uw warmtepomp aan vervanging toe is
  • Warmtepomp draait continu
  • Warmtepomp gaat niet aan
  • Warmtepomp bevriest
  • Warmtepomp koelt niet
  • Problemen met warmtepompventilatoren oplossen
  • Problemen met overmatige condensatie oplossen
  • Waarom lekken warmtepompen water??
  1. Thuis
  2. Probleemoplossen
  3. Warmtepomp bevriest
Warmtepomp bevriest - tips voor probleemoplossing en reparatie (2024)

FAQs

Kan een warmtepomp kapot vriezen? ›

Bij een goed werkende warmtepomp kan het tot 10°C zijn dat de temperatuur zakt. Bij buitentemperaturen lager dan 10°C kan het dus gebeuren dat er ijsvorming is op de buitenkant van het toestel.

Hoe ontdooid een warmtepomp? ›

Passief ontdooien:

De compressor stopt zodat er geen energie onttrekking meer plaats vindt in de verdamper. De ventilator wordt gestart en blaast de lucht van 5 °C of hoger over de verdamper die onder de 0 graden is. Hierdoor wordt het ijs ontdooid, het smelt en het water komt aan de onderzijde uit de unit.

Wat kan er kapot gaan aan een warmtepomp? ›

Lagedrukstoring van het koudemiddel (circuit) wordt 99 van de 100 keer veroorzaak door geen of te weinig flow is in het broncircuit (verdamper) van de warmtepomp. De warmtepomp kan door de slechte (of geen) flow te weinig energie onttrekken aan de bron, waardoor druk en temperatuur van het koudemiddel te laag worden.

Kan een warmtepomp tegen vorst? ›

Zelfs tijdens de wintermaanden zit er nog warmte-energie in de bodem, de lucht en in het water. Een warmtepomp kan die warmte ook bij vriestemperaturen (tot -20°C) onttrekken om je van energie te voorzien.

Waarom bevriest een warmtepomp in? ›

Waarom bevriest een warmtepomp? Tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid meestal hoog. Wanneer vochtige lucht door de buitenunit stroomt en vervolgens in contact komt met de koude metalen onderdelen van de warmtepomp, kan het vocht hierop bevriezen.

Hoe vaak ontdooid een warmtepomp? ›

Zoals te zien is, moet er een flink aantal keer worden ontdooid. En wat nog opvallender is, is dat de instelling na hoeveel minuten er ontdooid moet worden ook van groot belang is. Zo moet er ruwweg 3 keer zo vaak ontdooid worden als de timer op 30 minuten is ingesteld.

Hoe lang duurt Ontdooicyclus warmtepomp? ›

Met name bij dalende temperaturen tot 5ºC en hoge luchtvochtigheid bevriest de waterdamp in de lucht op de verdamper en zal de warmtepomp regel-matig de warmtestroom om moeten keren om het ijs te smelten. De ontdooicyclus duurt tussen 18 en 60 seconden.

Hoe laat je een warmtepomp koelen? ›

Koelen met een warmtepomp gebeurt in de regel met water dat ongeveer 18 graden is. Als je water van 18 graden door de vloerverwarming laat lopen, dan kan een binnentemperatuur worden gehaald die 5 tot 7 graden lager is dan de buitentemperatuur.

Kan een monoblock bevriezen? ›

Monoblock systeem

Bij een warmtepompsysteem met een monoblock, staat de unit buiten en worden er dus ook buiten leidingen geplaatst. Om deze reden loopt de hele installatie bevriezingsgevaar en moet er gedacht worden aan vorstbeveiliging. Vaak wordt er gekozen voor elektrische warmtetracing.

Wat is de levensduur van een warmtepomp? ›

De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand.

Kan de warmtepomp in de zomer uit? ›

In de zomer onttrekt de lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht in huis en stuurt deze via de buitenunit naar buiten. Nu moet de compressor in de buitenunit wel aan het werk. Hoe warmer het in huis is, hoe meer energie de warmtepomp gebruikt.

Wat kost het vervangen van een warmtepomp? ›

Kosten en besparing van een warmtepomp

Afhankelijk van uw wensen moet u rekening houden met een prijs vanaf 5.000 euro. Bij een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel komen de kosten meestal uit op een totaalbedrag vanaf circa € 6.200,- Dit is dan wel inclusief plaatsing.

Hoe werkt een warmtepomp als het buiten vriest? ›

"In het rooster van de warmtepomp zit een koelvloeistof die al gaat koken bij een lage druk en bij -15 graden. Die vloeistof gaat dus koken door de buitenlucht, zelfs wanneer het vriest. Daardoor onttrekt ze warmte aan de buitenlucht."

Hoe werkt vorstbeveiliging warmtepomp? ›

De warmtepomp is met twee vorstebeveiligingsfuncties uit- gerust. In het normale bedrijf garandeert de warmtepomp de standaard vorstbeveiliging voor het systeem. Schakelt de warmtepomp door een fout permanent uit, garandeert de elektrische bijstookverwarming de noodvorstbeveiliging en maakt evt. de noodmodus mogelijk.

Kan een warmtepomp in de schuur staan? ›

Wilt u de warmtepomp in een schuur of garage plaatsen, dan is het zaak goed te kijken naar verschillende beperkende omstandigheden. Ten eerste de afstand. Het warme en koude water moet immers naar het huis, en hoe langer het onderweg is, des te meer kans op energieverlies.

Kan een warmtepomp buiten staan? ›

De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst.

Hoeveel graden kan een warmtepomp? ›

De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door je verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6130

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.