Warmtepomp bevroren? Dit is wat u moet doen. - Acker Verwarming & Koeling (2024)

Omgaan met een warmtepomp die is uitgeschakeld vanwege vriestemperaturen.

Warmtepompen bevriezen meestal bij koud weer, vooral als het gebied waar u woont een hoge luchtvochtigheid heeft. Dit kan zelfs gebeuren als de buitentemperatuur boven het vriespunt ligt. Omdat de buitenbatterij op uw warmtepomp doorgaans 10 tot 20 graden kouder is dan de buitenlucht, kan de buitenbatterij op een dag van 39 graden zo koud zijn als 24 graden. Als op diezelfde dag het dauwpunt maar liefst 33 graden is, heeft vocht geen andere keus dan te condenseren op het oppervlak van de batterij. Omdat het bij 32 vriest en de spoel bij 24 zit, verandert het vocht direct in rijp.

Warmtepomp bevroren? Dit is wat u moet doen. - Acker Verwarming & Koeling (1)

Het is volkomen normaal dat er lichte vorst op een warmtepomp zit, maar als het systeem is ingekapseld in ijs of zichzelf niet binnen 3-4 uur ontdooit, kan er iets mis zijn met de ontdooifunctie. Dit is vooral een risico bij koude of ijzel, maar ook bij sneeuw. Als uw warmtepomp niet goed lijkt te ontdooien, moet u dat doenschakel een vakman inom de warmtepomp onverwijld te ontdooien en te onderhouden. In veel gevallen is het echter iets dat u eenvoudig zelf kunt doen om uw warmtepomp weer soepel te laten werken na een vorstperiode.

Inzicht in het bevriezen van warmtepompen

Tijdelijke bevriezingen zijn een volkomen normaal verschijnsel voor warmtepompsystemen, die zichzelf automatisch ontdooien. De echte problemen treden pas op als een warmtepomp langer dan 4 uur bevriest en zichzelf niet goed lijkt te ontdooien. Als uw warmtepomp langer dan 4 uur bevriest, kan er een probleem zijn, zoals: defecte sensoren, thermostaat of ontdooiregelaars, lage koelmiddelniveaus of zelfs een slecht vorstrelais. Slechte afvoer, storing van de buitenmotor of zelfs onjuiste waterpasstelling van de apparatuur kunnen allemaal bijdragen aan bevriezing.

Hoe warmtepomp-ontdooisystemen werken

Het ontdooisysteem van uw warmtepomp heeft meestal een timer die vereist dat de compressor een bepaalde tijd draait voordat hij een ontdooicyclus start. Deze timers kunnen variëren van 30 minuten tot 2 uur, zoals ingesteld door de fabrikant. Aan het ontdooisysteem is een ontdooisensor bevestigd. Deze sensor vertelt het ontdooisysteem dat de batterij bevroren is. Sommige fabrikanten programmeren het ontdooisysteem om de timer pas te starten nadat de sensor de vorst heeft herkend. Anderen starten de timer na de laatste ontdooicyclus en negeren de sensor totdat de unit gedurende de geselecteerde tijd heeft gedraaid, op welk moment de sensor de vorst heeft herkend en het ontdooien begint. maximaal 10 minuten. Dit is meestal meer dan genoeg tijd om de vorst te verwijderen.

Wanneer een slechte warmtepomp bevriest, is de kans het grootst

Het slechtste scenario voor een warmtepomp is echter wanneer er sneeuw valt. Ten eerste zijn de omstandigheden al perfect voor het bevriezen van vocht bij contact met de buitenbatterij. Ten tweede, terwijl de buitenventilatormotor lucht over de buitenbatterij trekt, worden die prachtige witte sneeuwvlokken die naar de grond zweven in de batterij getrokken. In dit geval is het mogelijk dat het systeem een ​​ontdooicyclus voltooit en binnen enkele minuten voldoende sneeuw in de batterij heeft getrokken om een ​​nieuwe ontdooicyclus te vereisen.

Preventieve maatregelen tegen bevriezing van warmtepompen

Als er enige vorm van bevroren neerslag valt (sneeuw, ijzel, ijzel), verander dan de modus op je thermostaat naar E-heat. Als de weersvoorspelling een harde bevriezingswaarschuwing vraagt ​​en u langer dan 1 uur ijs op uw apparaat ziet, gebruik dan E-heat. Als de weersomstandigheden eenmaal zijn verbeterd en u zich nog steeds zorgen maakt over de vorst op uw apparaat, belt u een serviceprovider om te controleren of uw apparaat goed werkt.

Investeren in een regelmatig HVAC-onderhoudsplan is ook een goede manier om bevriezingsproblemen te voorkomen. Uw technicus kan u helpen anticiperen op de vriescondities die tot bevriezingen leiden, en ervoor zorgen dat uw systeem het hele jaar door soepel blijft werken.

Oplossingen voor het bevriezingsprobleem van uw warmtepomp

Dus ondanks al uw inspanningen en preventieve maatregelen, bevriest uw warmtepomp toch. Wat doe je nu? Geen paniek, dit is een normaal probleem bij warmtepompsystemen en er zijn oplossingen. We hebben hieronder de beste oplossingen opgesomd.

# 1 oplossing: geef het systeem wat tijd

Het ontdooisysteem van uw warmtepomp, vooral als het een nieuwer systeem is, heeft waarschijnlijk geen problemen en werkt momenteel hard om uw systeem te ontdooien en weer aan de praat te krijgen. Soms kan het even duren voordat het ontdooisysteem zijn werk doet, waardoor het kan lijken alsof er een probleem is dat er niet is. Het beste advies dat we je kunnen geven is om wat geduld te hebben. Als uw warmtepomp niet lijkt te werken, gewoongeef het 3-4 uur om zichzelf te ontdooien.Dit zal het probleem bijna altijd oplossen en uw systeem zal weer opstarten en doorgaan met verwarmen zonder merkbare temperatuurdaling in uw huis.

Wat te doen als uw warmtepomp zichzelf niet ontdooit

Als u uw warmtepomp minstens 4 uur de tijd heeft gegeven om zichzelf te ontdooien en hij werkt nog steeds niet normaal, dan kunt u ons het beste bellen en een afspraak maken met een van onze HVAC-technici. Aanvullend,regelmatige HVAC-service plannenkan u helpen veelvoorkomende problemen zoals deze die ervoor zorgen dat uw warmtepomp bevriest, te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw systeem het hele jaar door soepel blijft werken.

Alternatieve oplossingen (voor technisch aangelegden)

Er zijn een paar andere oplossingen die u, als huiseigenaar, kunt proberen als u in de problemen zit en u vertrouwd bent met het zelf oplossen van complexe apparatuur. Wees echter gewaarschuwd: door deze stappen te volgen wanneer u niet weet wat u doet, kunt u het probleem verergeren of zelfs uw warmtepomp beschadigen. Ga alleen verder als u dat risico goed vindt, u uw warmtepomp al minimaal 4 uur de tijd heeft gegeven om zichzelf te ontdooien en het inschakelen van een professionele technicus geen optie is.

Voer de ventilator uit

Een ding dat u zou kunnen proberen om uw warmtepomp te ontdooien (als uw systeem daarmee is uitgerust), is simpelweg de ventilator aanzetten. Door lucht te blazen is de apparatuur meestal binnen 60 minuten ontdooid. Als de buitentemperatuur bijzonder laag is, kun je de ventilator op afzuigstand zetten. De ventilator een tijdje laten draaien lost misschien niet alle problemen en bevriezingsproblemen op, maar het is een kortetermijnoplossing die je kunt proberen. Niet alle systemen hebben echter een ventilatorstand. Zo hebben de door ons geïnstalleerde Bryant warmtepompen deze mogelijkheid niet, maar sommige andere systemen wel.

Start de ontdooicyclus handmatig

Een andere mogelijke oplossing is om de ontdooicyclus handmatig in te schakelen. De ontdooicyclus werkt door de klep om te keren naar airconditioningmodus, waardoor de buitenventilator wordt uitgeschakeld en de buitenverdamper in een condensor verandert. Dit helpt het hogedrukkoelmiddel op te warmen en het ijs te smelten wanneer het door de buitenspiraal circuleert. De warmtepomp zou zijn ontdooicyclus automatisch moeten uitvoeren, maar als hij niet vanzelf ontdooit, moet hij mogelijk handmatig worden ingeschakeld. Nogmaals, niet alle systemen hebben een optie om de ontdooicyclus handmatig uit te voeren, althans niet gemakkelijk. U zult wat onderzoek moeten doen naar uw specifieke systeem om dit te bevestigen.

Verplaats Sensor

De laatste alternatieve oplossing die u zelf kunt proberen, is het verplaatsen van de temperatuursensor aan de buitenkant van de warmtepomp. Uw warmtepomp moet langer werken om ijs te verwijderen als het vriest. Als de sensor in direct zonlicht staat of anderszins warmer is dan de rest van het apparaat, kan dit ertoe leiden dat de ontdooicyclus niet lang genoeg start. Het probleem kan worden opgelost door de thermostaat aan de buitenkant van het apparaat met tussenpozen te verplaatsen. Als u van plan bent deze optie te gebruiken, zorg er dan voor dat u de oorspronkelijke positie van de sensor markeert, zodat u deze op de juiste manier kunt vervangen.

Wees echter gewaarschuwd, deze oplossing mag alleen als laatste redmiddel worden gebruikt. Als alle andere opties hebben gefaald, is het beter om op dit moment een van onze technici in te schakelen, tenzij u weet wat u doet. Het verplaatsen van de sensor naar een slechte locatie kan er zelfs toe leiden dat het ontdooiproces stopt, wat het tegenovergestelde is van het gewenste effect. Als je niet zeker weet of je deze stap moet zetten, neem dan gewoon contact op met ons team zodat we je systeem kunnen bekijken.

Schakel bij twijfel de warmtepompprofessionals in…

Als je warmtepomp om wat voor reden dan ook is bevroren, geef hem dan minimaal 4 uur de tijd om zichzelf te ontdooien. Voor bevriezingen die langer dan 4 uur aanhouden, dient u een servicemonteur in te schakelen om een ​​kijkje te nemen of de bovenstaande alternatieve suggesties op te volgen. Als u echter twijfelt over het zelf oplossen van problemen met uw systeem, raden we u aan een onderhoudsbezoek te plannen. Wij installeren en werken voornamelijk aanBryant warmtepompenen zijn ook Bryant-dealer, maar we kunnen ook veel andere merken warmtepompen onderhouden. Wij helpen u graag verder!

Warmtepomp bevroren? Dit is wat u moet doen. - Acker Verwarming & Koeling (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6138

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.