Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (2024)

Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (1)

Kousebandslangen, of ook wel tuinslangen genoemd, zijn uitstekende huisdieren vanwege hun zachte en volgzame karakter. Deze slangen glijden liever weg van confrontaties dan vechten. In plaats van te bijten, kunnen ze een dikke muskus op je spuiten om gevaar weg te houden. Vanwege hun volgzame aard en het feit dat ze niet giftig zijn, zijn ze een uitstekende keuze voor iemand die van iets anders houdt als huisdier.

Kousenbandslangen zijn perfect voor jou als je een nieuwe slangenbezitter bent, omdat ze niet behoeftig zijn. Een kousebandslang is onderhoudsarm en vermakelijk om naar te kijken.

Hoe zijn kousebandslangen als huisdieren?

Inhoudsopgave

Kousebandslangen zijn geen constrictors maar kleine colubridslangen. Deze slangen vormen behalve salmonella geen enkele bedreiging voor je, maar dat wordt gedragen door elk reptiel. U moet onthouden dat u uw handen zeer grondig moet wassen nadat u uw huisdierenslang hebt aangeraakt.

Een kousebandslang is overdag actief, wat het leuk maakt om naar te kijken. Een kousebandslang heeft een scherp gezichtsvermogen en reukvermogen. Het maakt het voor hen gemakkelijker om hun prooi te vinden en te vangen.

Zijn kousenbanden een goed huisdier voor beginners?

Ja, voor een beginnende herpetoloog, met hun kalme temperament, beet, die ongevaarlijk is en klein formaat, zijn ze perfect als je voor het eerst een slangenbezitter bent.

Hoe groot worden kousenbanden?

Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (2)

Je kousenbandslang kan gemiddeld tussen de 23 en 30 inch uitkomen. Maar er zijn enkele kousebandslangen geweest die tot anderhalve meter lang zijn geworden. In gevangenschap kan uw huisdier tussen de acht en tien jaar oud worden.

Vrouwtjes kunnen ongeveer een meter lang worden, afhankelijk van de soort die je slang heeft, en mannetjes ongeveer een meter of minder. Deze slangen hebben redelijk slanke lichamen, waarbij de mannetjes de smalste van de twee zijn. Babykousebandslangen zijn bij de geboorte ongeveer zes tot twintig centimeter lang.

Soorten kousebandslangen

Er zijn 34 soorten kousebandslangen die vooral in Noord-Amerika voorkomen, sommige in de koudere streken van Alaska en andere in de warmere staten. Maar de meest populaire kousebandslangen om als huisdier te houden zijn:

  • Gewone kousenbandslang
  • Geruite kousenbandslang
  • Lint slang

Dit zijn de zachtere soorten en doen het beter in gevangenschap. Kousebandslangen herken je aan een smalle streep die in de lengte over de rug van de slang loopt. De strepen zijn geel op een groenachtige, zwarte of bruine achtergrond.

Lint slang

Een lintslang heeft een gelijkenis met kousebandslangen met enkele verschillen. Een lintslang heeft een opvallende vetgedrukte lijn die de gele streep van zijn buik scheidt. De kousenbandslang heeft deze lijn niet. De staart van een lintslang is goed voor ongeveer een derde van zijn lengte en is langer dan een kousenbandslang.

Geruite Kousenband

Een geblokte kousebandslang heeft een kalm karakter, is gemakkelijk te hanteren en bijt zelden. Deze slangen zijn een van de meest populaire slangen om als huisdier te houden voor beginners. De slang heeft een dambordpatroon op zijn lichaam. De lijnen en strepen zijn echter nog steeds te zien. Soms is een geruite kousenband met slangen olijfgroen met een dambordpatroon en lichtgekleurde strepen.

Soms wordt een geruite kousebandslang aangezien voor een gewone kousebandslang. Het is omdat sommige gewone kousebandslangen het dambordpatroon vaag op hun rug hebben. Als het patroon zo licht is, zou het ook een gewone kousebandslang kunnen zijn in plaats van een geruite kousebandslang. Zorg ervoor dat u weet wat u koopt wanneer u uw nieuwe slang koopt.

Bijten kousebandslangen en zijn ze gevaarlijk?

Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (3)

Je kousebandslang is niet schadelijk, maar als je er niet aan gewend bent om vastgehouden te worden, zal hij toeslaan. Om je slang aan je te laten wennen, moet je het toestaanschuif over je vingers, pak het dan voorzichtig op. Zorg ervoor dat u het gewicht van uw huisdier ondersteunt en laat het rond uw hand bewegen terwijl het rond uw vingers kronkelt.

Als je je slang laat schrikken, verspreidt hij een vloeistof over je hele hand die vies ruikt. Bij veelvuldig gebruik zal uw kousebandslang eraan wennen dat u ermee omgaat.

Als uw slang zich bedreigd voelt, zal hij dienovereenkomstig reageren. Hij kan met zijn staart slaan en zijn kop verbergen. Het kan alle beschikbare ontlasting en een onaangename muskusachtige geur vrijgeven. Of het kan zichzelf op de grond platdrukken en in een verdedigende positie komen om te bijten of toe te slaan.

Als je slang er eenmaal aan gewend is dat je ermee omgaat, zal hij je elke keer minder muskus geven. Muskeren is een veel voorkomende reactie totdat ze gewend zijn aan hun nieuwe omgeving.

Welke habitat hebben ze nodig?

Kousebandslangen zijn het gelukkigst in eenreptielen terrariumstijl kooi of een aquarium in plaats van een reksysteem. Je kunt ook een scherm of terrariums in acrylstijl gebruiken, die ook een uitstekende kooi zullen zijn. De minimummaat voor een volwassen kousebandslang is een plastic buis van 28 liter of een aquarium van 29 gallon. Als je slang een mannetje is, kan hij in een iets kleinere habitat gehouden worden. Dit komt doordat het mannetje kleiner is dan het vrouwtje.

Je moet ervoor zorgen dat je kousebandslang op geen enkele manier kan ontsnappen. Je slang is klein, dus als hij met zijn kop door de ruimte kan passen, zal het lichaam volgen. Als u een grotere kooi heeft, wordt de temperatuur beter gecontroleerd en behouden voor een ideale temperatuur.

Als u besluit meer dan één kousebandslang aan te schaffen, kunt u ze samen huisvesten, maar dan moet het leefgebied groter zijn. Maar de slangen moeten worden gescheiden om te worden gevoerd, dus er is geen onbedoeld kannibalisme. Je kunt een paar slangen in een aquarium van 55 gallon houden en ze zullen tevreden zijn. Hoe meer ruimte je je slangen of slang geeft, hoe beter want kousebandslangen houden van klimmen en zijn ontzettend actief.

Je slang heeft een substraat nodig om gelukkig te zijn. U kunt krantenpellets, pulpkruimels, Aspen-spaanders of producten van Zoo Med Repi Bark, Zoo Med Natural Cypress en ExoTerra Coco Husk gebruiken.

Wat u moet vermijden, is kattenbakvulling van klei, cederhout, dennenzand of aromatische houtproducten of vuil van buitenaf. Als je babyslangen krijgt, kun je keukenpapier of krantenpapier gebruiken, maar dit wordt niet aanbevolen voor volwassen slangen. Kousenbandslangen houden ervan om te graven, dus je moet ze voorzien van een paar centimeter substraat. Vanwege het hoge metabolisme van je kousebandslang zal hij ook willen graven en tunnels maken.

Welke accessoires hebben we nodig om een ​​kousebandslang te bezitten?

Om je slang zich thuis te laten voelen, heb je een paar accessoires nodig. Een paar stenen, boomstammen en nepplanten geven je kousebandslang een gevoel van veiligheid. Je hebt een grote waterbak nodig die gemakkelijk schoon te maken is. Als andere klimaccessoires je aandacht trekken, weet ik zeker dat je slang ze zal waarderen.

Houden kousebandslangen van zwemmen?

Ja, kousebandslangen houden van zwemmen, dus een waterbak voor je slang die helemaal onder kan staan ​​is ideaal. Een kousebandslang poept soms in zijn waterbak, dus houd daar rekening mee. Controleer en ververs het water regelmatig, minimaal één keer per week.

Hebben ze een warmtelamp nodig?

Ja, een kousebandslang heeft een warmtelamp nodig omdat het leefgebied een zonnegebied tussen 90-95 graden moet hebben. U kunt warmte leveren door middel van warmteband onder de tank of zonnelamp, of u kunt beide gebruiken. Binnen de habitat moet er een temperatuurgradiënt zijn, dus er is een hete en een koele kant aan de habitat.

Ook moet de habitat een matige luchtvochtigheid hebben om te helpen bij de vervellingscyclus van uw slang. Maar de kooi mag niet vochtig zijn en er mag geen vocht langs de zijkanten lopen, omdat je slang hierdoor blaren op zijn buik krijgt.

Verschil tussen ze vangen en een gevangene kopen

Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (4)

Toen ik opgroeide, had ik het altijd leuk gevonden om kousenband- en ringslangen te vangen. Ik zou ze een tijdje in een pot bewaren en ze een paar dagen later vrijgeven. Als je je gevangen slang mee naar huis neemt, laat hem dan een paar dagen alleen in zijn nieuwe leefgebied. Het geeft je slang de tijd om te wennen aan waar hij is en zich op zijn gemak te voelen. Het kan verlegen zijn en zich voor je verbergen en niet eten als je in de buurt bent.

Wat als een wilde Kouseband niet wil eten?

Soms eet je wilde slang niet, maar bied je misschien het verkeerde voedsel aan. Mogelijk moet u verschillende soorten voedsel proberen totdat u er een vindt die het zal consumeren. In sommige gevallen zal een wilde slang gewoon niet eten en zichzelf proberen uit te hongeren. In dat geval moet je de slang pakken en terugbrengen naar de plek waar je hem gevonden hebt en loslaten.

Waar een kousenbandslang kopen?

Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (5)

Jij kankoop een kousenbandslangonline en ook in dierenwinkels. Je kunt in gevangenschap geboren babykousebandslangen vinden na het geboorteseizoen in het late voorjaar. Gedurende de zomer zijn er verschillende soorten online te vinden. Een in gevangenschap gefokte en geboren kat heeft minder problemen met ziekte en voeding.

Wat eten babykousebandslangen?

Babykousebandslangen kunnen worden gevoerd met versneden nachtkruipers. Kousebandslangen eten als geheel regenwormen, muizen, vissen zoals levende guppy's of kleine vissen. U kunt de levende vissen tijdens het voederen in de waterbak van uw kousebandslang plaatsen, zodat uw slang op levend voer kan jagen. Om je slangenwormen te voeren, plaats je ze in een plastic bakje en zet je het in het leefgebied. Regenwormen kopen in een dierenwinkel is het veiligst.

Beperk het dieet van uw slang niet tot alleen vissen, want dat zal niet aan alle behoeften van uw huisdier voldoen. Je kunt een regenworm in reptielenvitamines dopen om hem wat extra vitaminebehoefte te geven. Thiaminedeficiëntie komt veel voor bij in gevangenschap levende slangen van deze soort.

Je slang kan twee keer per week regenwormen en vissen krijgen en zelfs af en toe een slak. Als u uw slangenknaagdieren voedt, hoeft deze maar één keer per week te worden gevoerd. U kunt bevroren knaagdieren kopen bij een dierenwinkel.

Welke gezondheidsproblemen kunnen ze hebben?

Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (6)

Een van de ernstigste gezondheidsproblemen die uw kousebandslang kan hebben, isinwendige parasieten. Je slang kan vatbaarder zijn voor parasieten vanwege wat hij eet. Amfibieën, regenwormen en vissen kunnen allemaal parasieten bij zich dragen. Toch kunnen levende vissen de belangrijkste oorzaak zijn, evenals in het wild gevangen amfibieën.

Micro-organismen kunnen infecties veroorzaken, maar rondwormen, lintwormen en draadwormen zijn de belangrijkste boosdoeners. Het veroorzaakt problemen wanneer deze zich in de longen van uw slang nestelen en moeilijk te detecteren zijn. Deze kunnen jarenlang in de longen van je slang leven voordat er een teken van een probleem is.

Als uw slang kleine knobbeltjes net onder zijn huid heeft, kan dit een worminfectie zijn. Uw dierenarts zal het moeten verwijderen door een kleine incisie te maken, de worm vast te pakken en eruit te trekken. De positieve kant hiervan is dat de worm van de long naar de huid is gemigreerd. Het is bijna onmogelijk om een ​​worm uit de long van je slang te verwijderen zonder dat je slang sterft. Andere symptomen van een aanwezige worm zijn zwelling rond de longen en wanneer uw slang ademt, is er een hol knallend geluid.

Uw slang kan een vitamine B1-tekort ontwikkelen door te veel vis te eten. Om dit tegen te gaan, moet je je slang wat thiamine laten inslikken. Uw dierenarts kan het in uw huisdier injecteren of een dieet met een hoog B1-gehalte forceren. Verander dan het dieet van uw slang in voedsel dat geen thiaminase bevat.

Blarenziekte kan ontstaan ​​door uw slang in te vochtige omstandigheden te houden. Een kousebandslang houdt ervan om te zwemmen, maar het is geen waterdier, maar zijn prooi wel. De kooi van je slang moet droog worden gehouden. Blaarziekte zijn gezwollen witte zweren op het lichaam van uw slang. Zet je slang in een drogere omgeving en breng Neosporin of Polyporin aan om de blaren te genezen.

Conclusie

Als u een kousebandslang bezit, kunt u vele uren vermaak en plezier hebben. Houd het leefgebied van je slang schoon en droog en voer hem wanneer het tijd is. Wilt u meer informatie over kousebandslangen, klik dan op onderstaande video:

referenties:

https://emborapets.com/do-garter-snakes-make-good-pets/

http://www.reptilesmagazine.com/Garter-Snake-Care-Sheet/

https://petponder.com/garter-snakes-as-pets

https://www.snakesforpets.com/garter-snake-pet-care/

https://www.youtube.com/watch?v=qM8Mre9piBo

http://www.gartersnake.info/care/health.php

Zijn kousebandslangen goede huisdieren - Ultieme eigenaarsgids - The Pet Well (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5701

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.