Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (2024)

Weten hoe je een broeikas moet verwarmen, is cruciaal als je ergens woont met lagere temperaturen of als je meer exotische planten wilt kweken die veel warmte nodig hebben. Gelukkig zijn er tal van opties om uit te kiezen.

Wat dan ookkas ideeënwaar je voor gaat, zal het helpen om je planten tijdens de wintermaanden gezellig te houden, ze gezond te houden en vocht en ziekte af te weren. Het bevordert ook de ontkieming van eventuele vroege zaailingen, waardoor ze een goede start krijgen, zodat u kunt genieten van een eerdere oogst. En als je broeikas warm is, is de kans groter dat je er tijd in wilt doorbrengen - of dat nu voor tuinklusjes is of gewoon om te ontspannen in je eigen botanische oase.

We hebben de meest voorkomende manieren om een ​​kas te verwarmen bij elkaar gebracht om u te helpen beslissen over de beste aanpak voor uw perceel.

Leer hoe u een kas kunt verwarmen en haal dit jaar het beste resultaat uit uw tuinstructuur

Van plug-in-and-go-benaderingen tot goedkope en vrolijke doe-het-zelfmethoden, onze gids helpt je te leren hoe je een kas warm kunt houden in de winter.

1. Investeer in een elektrische luchtverhitter

'Ventilatorkachels zijn zeer efficiënt in het circuleren van warmte, zelfs in middelgrote en grote constructies', legt het team uitHartley Botanic. Hun modellen zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en speciaal ontworpen voor een kasomgeving.

Het enige wat u hoeft te doen is de stekker in het stopcontact te steken, en de meeste elektrische luchtverhitters hebben geïntegreerde thermostaten, wat betekent dat u de temperatuur nauwkeurig kunt controleren. En als je weinig vloeroppervlak hebt, zijn er tal van stijlen die aan het plafond kunnen worden gemonteerd.

Voor dit soort verwarmers is een stopcontact in uw kas nodig, dat door een professional moet worden geïnstalleerd. Zodra dit op zijn plaats is, kunt u toevoegenbuitenverlichtingook voor uw structuur. Dit betekent dat je hem kunt blijven gebruiken - voor tuinklussen of om te ontspannen - als de avond valt.

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (1)

Krediet: exotisch en botanisch - Chris Ridley/Alamy Stock Photo

2. Verwarm grotere constructies met een boiler

'Voor het verwarmen van extreem grote constructies is niet per se elektriciteit nodig', zegt het Hartley Botanic-team. 'Een warmwaterleidingsysteem met een ketel op gas of olie is de norm.' Dit kan rond de muren van de structuur of onder de vloer worden geïnstalleerd.

'Thermostaten voor dit systeem moeten op planthoogte nabij het midden van de kas worden geplaatst, waar ze niet worden beïnvloed door tocht of zijgevelkoeling en worden beschermd tegen direct contact met zonlicht en water.'

Ze zijn misschien duurder om te installeren dan een elektrische verwarming, maar de bedrijfskosten zijn meestal lager.

Wil je jeduurzaam tuinierenreferenties? Denk aan een biomassaketel, die wordt gestookt met houtpellets, houtsnippers of andere hernieuwbare materialen. Ze kunnen de bedrijfskosten nog verder verlagen, maar de installatie kan prijzig zijn.

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (2)

(Afbeelding tegoed: Alitex)

3. Creëer een warm bed

Wil je je zaailingen een sterke en vroege start geven? Probeer warme bedden te bouwen – een benadering die rechtstreeks teruggaat tot het Victoriaanse tijdperk en duurzamer en betaalbaarder is dan het gebruik van elektriciteit of gas om warmte te creëren. Hoe werkt het? Antwoord: door te vertrouwen op de warmte die ontstaat bij het ontbinden van organisch materiaal.

Om een ​​warm bed te maken, moeten verhoogde bedden worden gevuld met organisch, composteerbaar materiaal (zoals stro of mest) en worden samengeperst en vervolgens worden bedekt met teelaarde en compost. De verhouding van organisch materiaal tot groeimedium moet 3:1 zijn.

U kunt dan uw gewassen zaaien. Een deksel over de bovenkant, zoals een kleine stolp, zal de hitte nog verder verhogen. En over een paar maanden, als de compost eenmaal is afgekoeld en verrot, kun je hem uitgraven en in de buurt van je tuin gebruiken.verhoogde tuinbeddenbuitenshuis - bonus!

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (3)

(Afbeelding tegoed: garfotos/Alamy Stock Photo)

4. Probeer een lucht- of grondwarmtepomp

Een andere duurzame optie is het plaatsen van een bodemwarmtepomp. Ze hebben wel elektriciteit nodig om te werken, maar ze gebruiken de warmte die in de grond is opgeslagen en zetten deze om in bruikbare warmte voor uw kas.

Ondertussen halen luchtbronpompen warmte uit de buitenlucht en brengen deze over naar de lucht in uw kas of naar water in leidingen om deze warm te houden. Aangezien grondwarmtepompen graafkosten met zich meebrengen, zijn luchtwarmtepompen minder duur om op te zetten.

Echter, als deRHSzegt, noch zijn ze goedkoop, gemakkelijk te installeren, noch bijzonder geschikt voor bescheiden kassen - hoewel dit in de toekomst kan veranderen.

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (4)

(Afbeelding tegoed: Hartley Botanic)

5. Houd het geïsoleerd

Of je nu hebt gekozen voor een van debeste minikassenof een groter ontwerp, een van de meest effectieve manieren om het warm te houden, is door warmteverlies te verminderen - of je nu een aanvullende warmtebron gebruikt of niet.

Eventuele scheuren langs ramen of deuren moeten worden gecontroleerd en afgedicht. Zorg ervoor dat je ze nog kunt openen voor ventilatie.

U kunt uw kas dan bekleden met noppenfolie voor tuinbouw om de kou buiten te houden. Zorg ervoor dat je eerst het glas schoonmaakt en kies voor een type met grote bubbels zodat er toch veel zonlicht doorheen komt. Houd er rekening mee dat sommige gewassen te lijden hebben onder minder licht: vermijd bijvoorbeeld het gebruik van isolatie rond meer winterharde wintersla en alpines, zoals de RHS suggereert.

Voor zeer koude nachten kan het toevoegen van een laag tuinbouwvlies over uw tere planten en zaailingen hen helpen te overleven.

Er staan ​​meer tips ophoe planten tegen vorst te beschermenin onze praktische gids.

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (5)

(Afbeelding tegoed: macana/Alamy Stock Photo)

6. Probeer passieve zonneverwarming

Het gebruik van de zon om uw broeikas warm te houden, is een andere milieuvriendelijke benadering.

Eén manier is om een ​​hydronisch verwarmingssysteem te laten installeren dat gebruik maakt van zonnepanelen. Maar er is nog een andere optie die budgetvriendelijker is: het gebruik van gerecyclede plastic flessen.

Het enige wat je hoeft te doen is ze zwart te schilderen, ze met water te vullen en de randen van jebroeikas rekken. Ze absorberen overdag de warmte van de zon (zorg ervoor dat u ze in direct zonlicht plaatst) en geven deze vervolgens op natuurlijke wijze af gedurende de nacht.

Op zoek naar meergoedkope tuinideeën? Onze gids heeft u gedekt.

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (6)

(Afbeelding tegoed: Hartley Botanic)

Moet u uw hele kas verwarmen?

Of je je hele kas moet verwarmen of niet, hangt echt af van wat je van plan bent te kweken en hoe koud het in je regio wordt.

Als je een mix van tedere en winterharde planten hebt, scheid de meer kwetsbare planten dan af met bijvoorbeeld een laag noppenfolie of polytheen. Op die manier kunt u uw verwarmingsmethodes concentreren in een kleinere ruimte, wat de efficiëntie verhoogt en kosten bespaart.

Vergeet ook de verwarmde propagators niet. Als je zaailingen gewoon een gezonde start wilt geven (misschien gekozen uit onze lijst metwat te planten in een kas), dan kunnen deze een gebruiksvriendelijke optie zijn.

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (7)

(Afbeelding tegoed: Alitex)

Hoe warm moet een kas zijn?

Naast dat je weet hoe je een kas moet verwarmen, moet je natuurlijk ook weten hoe warm een ​​kas eigenlijk moet zijn.

Welnu, volgens de RHS is een minimumtemperatuur van 37ºF (3ºC) voldoende om veel malse planten in stand te houden. Het kan echter nog steeds risico's met zich meebrengen als ze vochtig worden. Streef daarom naar 45ºF (7ºC) of 50ºF (10ºC) voor meer gemoedsrust.

Vergeet niet dat er zoiets bestaat als een te warme kas. 90°F (32°C) wordt over het algemeen als te warm beschouwd, waardoor je stappen moet ondernemen om de ruimte te ventileren en schaduw te bieden om te voorkomen dat planten schade oplopen.

Door uw kas dagelijks met een thermometer te controleren, weet u zeker dat u indien nodig actie kunt ondernemen om de temperatuur te verlagen of te verhogen. Verwarmingssystemen met geïntegreerde thermostaten kunnen dit gemakkelijker maken.

Zo verwarm je een kas: 6 manieren om je kas warm te houden (2024)

FAQs

Hoe kas warm houden? ›

Zet ze aan de onderkant vast met iets zwaars, bijvoorbeeld een baksteen of houten lat. Je zult merken dat de kleinere 'kamertjes' warmer blijven, vaak zelfs zonder verwarming. Op deze manier kun je er zelfs voor kiezen om slechts een deel van je kas bij te verwarmen voor de allergrootste koukleumen.

Hoe wordt een kas verwarmt? ›

Bij een centrale kasverwarming wordt er via buizen warm water afgevoerd naar de plekken waar warmte nodig is. Dat kan op een aantal verschillende manieren: Grondverwarming: zoals de naam al doet vermoeden, wordt bij grondverwarming de kas verwarmd via de grond. Dit gaat via buizen die zich onder de grond bevinden.

Hoe houd ik mijn kas vorstvrij? ›

De kas vorstvrij houden door noppenfolie aan de buitenkant te bevestigen zal resulteren in minder goede isolatie. De noppenfolie gaat ook minder lang mee dan wanneer je die bevestigt aan de binnenkant. Een andere optie is petroleumkacheltjes zetten in de serre om de kas vorstvrij te houden.

Hoe warm mag het zijn in een kas? ›

De meest gangbare temperaturen voor een kas zijn: 7-13 graden: koud. 13-16 graden: gematigd. 18 graden: warm.

Hoe kan je het snelst warm worden? ›

Altijd koud? 6 tips om weer warm te worden
 1. Beweeg! Zelf heb ik heb altijd koud als ik aan het werk ben. ...
 2. Drink warm water met citroen. Volgens de leer van ayurveda helpt het drinken van warm water met citroen bij het opwarmen van je lichaam. ...
 3. Drink gemberthee. ...
 4. Eet gezond. ...
 5. Draag laagjes. ...
 6. Koop handwarmers.
Dec 12, 2021

Waarom koude kas? ›

Een koude kas is een mooie aanvulling in de tuin. Het beschermt je planten tegen kou, regen en wind. De kas heeft geen kunstmatige warmte waardoor de temperatuur flink daalt bij vorst. Vorstgevoelige planten laten overwinteren in een koude kas is dan ook geen goed idee.

Hoe kun je warmte maken? ›

Hoe houd je je woning warm in de winter?
 1. Isolatie. Niets is belangrijker dan een goede isolatie van uw woning. ...
 2. Een goed werkende verwarming. ...
 3. Sluit deuren en gordijnen. ...
 4. Kies een warm vloerkleed. ...
 5. Gezelligheid met kaarsen. ...
 6. Goede ventilatie. ...
 7. Gebruik een slimme thermostaat.

Welke manieren om te verwarmen? ›

Zes manieren om je huis te verwarmen
 • Cv-ketel.
 • HR-ketel.
 • Warmtepomp.
 • Zonneboiler.
 • Zonneboilercombi.
 • Pelletkachel.
 • Kies voor groene stroom.
Nov 9, 2018

Hoe beweegt warmte? ›

Warmte verplaatst zich altijd van plaatsen met een hoge temperatuur naar plaatsen met een lage temperatuur. Het kan op drie verschillende manieren: warmtegeleiding, warmtestraling en warmtestroming. Warmtegeleiding tussen twee voorwerpen is transport van warmte tussen verschillende stoffen die elkaar aanraken.

Hoe isoleer je een kas? ›

Plaats de kas niet te dicht op de beschutting, dat veroorzaakt schaduw. Door koude wind verlies je 50 procent van de warmte. Isoleer je kas met noppenfolie, zo bespaar je op verwarmingskosten. Zorg dat de kas makkelijk bereikbaar is vanuit huis.

Kan het vriezen in de kas? ›

Alhoewel het kan vriezen in de tuinkas is de temperatuur vaak 2 tot 3 graden hoger dan in de volle buitenlucht. We raden het aan om de kas op een zonnige plek te plaatsen, want veel planten hebben licht nodig. De temperatuur loopt in de winter op zonnige dagen sneller op.

Is het warm in een kas? ›

In de kas is het over het algemeen vrij warm. Door de warme lucht verdampt er veel vocht uit de bladeren van de planten, maar ook uit de grond. Hierdoor is de luchtvochtigheid in kassen vaak hoog. Voor planten is dit meestal heel fijn, maar het vergroot ook de kans op schimmels.

Hoe warm is een kas in de winter? ›

De matig koude kas: Het laagste punt qua temperatuur ligt hier in de nacht tussen de 4 en 7°C. De matige koude kas is veelal voor het overwinteren van planten. De gemiddeld warme kas: hier ligt de temperatuur tussen de 10 en 13 graden. Je kan hier het hele jaar door telen.

Hoeveel zon moet een kas hebben? ›

Kies het beste plekje, het liefst ergens in de zon – waar al je gewassen optimaal kunnen genieten van het zonlicht. Er mag af en toe schaduw zijn, maar minimaal 5 tot 6 uur zonlicht per dag is aangewezen. Zet de kas liever niet in de directe nabijheid van bomen en hoge hagen.

Wat is de beste plek voor een kas? ›

Geschikte plek voor een kas in de tuin

Plaats de kas bij voorkeur met de nok in de zuid-noord richting om maximaal te profiteren van de warmte. Vermijd plaatsen in de tuin met teveel schaduw met een kas. Zorg ook voor een beschutte, windvrije plek, door bijvoorbeeld een haagje te plaatsen.

Hoe werkt een koude kas? ›

Gebruik van een tuinkas

De koude kas heeft geen verwarming. Deze warmt op door het zonlicht en wordt vooral gebruikt om het seizoen te verlengen. Dit kan ook met een koele kas; deze beschikt over verwarmingselementen die ervoor zorgen dat de temperatuur nooit lager dan ongeveer 5 graden wordt.

Hoe warm je je lichaam op? ›

Probeer die logica om te zetten in acties die jouw lichaam ondersteunen.
 1. Houd je hoofd warm! 20% van alle warmte verlies je via je hoofd. ...
 2. Houd je borstkas warm! ...
 3. Draag warme sokken. ...
 4. Kies warme textiel. ...
 5. Draag laagjes kleding. ...
 6. Drink warme dranken. ...
 7. Eet en drink energierijke voeding. ...
 8. Vermijd verkoelende voeding.

Welke gewassen in kas? ›

De gewassen die u bijvoorbeeld kunt kweken zijn: Tomaten, Meloenen, Suikerbroodsla, Veldsla, Uien, Radijs, Tuinkers en Winterandijvie. Augustes is de ideale maand om uw Sla, Radijs, Tuinkers, Tomaten, Paprika, Aubergines, Meloenen en Komkommers te oogsten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6458

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.