Bevroren warmtepomp? Hier is waarom en hoe het te repareren (2024)

Er komt een serviceverzoek binnen - de spoelen van de warmtepomp zijn bevroren en het apparaat werkt niet erg effectief. Dit is een scenario dat u als HVAC-technicus keer op keer zult tegenkomen, en er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. Sommige van die redenen zijn vrij eenvoudig en direct, terwijl voor andere problemen met de warmtepomp en kritisch denken nodig zijn.

Wat betekent het als een warmtepomp bevriest?

Als er een dun laagje rijp op de batterijen van een warmtepomp zit, is dat geen reden tot ongerustheid - lichte vorst is normaal. Waar we het over hebben is een volledige ijsvorming van de spoelen of het apparaat, waardoor het niet meer werkt. In extreme gevallen kan de hele buitenunit worden ingekapseld in een blok ijs, waardoor de spoelen instorten en het hele systeem mogelijk kapot gaat. Enkele veelvoorkomende oorzaken kunnen zijn:

  • In plaats van op zijn eigen timer te starten, werkt de ontdooicyclus van de warmtepomp niet
  • Beperkte luchtstroom bij het filter, de ventilatieopeningen of rond de buitenunit zelf
  • Infiltratie van water uit een goot of het dak, dat vervolgens bevriest
  • Een slecht onderhouden unit, mogelijk met te weinig of te veel koudemiddel in het systeem.

Wat te doen als een warmtepomp bevroren is?

Ongeacht de omstandigheden is het een slecht idee om te blijven proberen het apparaat te laten werken als het bevroren is. Probeer in plaats daarvan het volgende:

  • Schakel het apparaat uit bij de zekeringkast, zodat er geen kans is dat het weer aangaat. Als het blijft proberen te werken, kan dit leiden tot schade. Bovendien wilt u niet dat het apparaat probeert terug te trappen terwijl u het onderhoudt.
  • Verwijder het ijs rond de interne spoelen met een borstel, föhn of warmtepistool. Probeer het ijs niet weg te hakken met een schroevendraaier of een ander voorwerp dat de spoelen en vinnen kan beschadigen.
  • Controleer de eenvoudige dingen - zoek naar een opeenhoping van bladeren en plantaardig materiaal rond de buitenunit en inspecteer de staat van het filter.

Wat te doen als de buitenbatterij in de winter bevriest?

Om de verdamper van de warmtepomp goed te laten werken, moet de lucht rond de lamellen en spoelen kunnen circuleren. Een opeenhoping van ijs kan die luchtstroom belemmeren.

Heeft het onlangs geregend of gesneeuwd, met temperaturen onder het vriespunt? Soms is dat alles wat nodig is om ijsophoping op buitencomponenten te creëren. In sommige gevallen kan zware regenval de grond zo zacht maken dat de zware buitenunit in de grond kan zinken en ijs en sneeuw niet kunnen smelten en wegvloeien. In deze gevallen moet het apparaat op een pad of speciale voeten worden geplaatst om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Wat te doen als de binnenbatterij in de zomer bevriest?

Als de luchtstroom rond de ventilatieopeningen, het leidingwerk en het filter uitvalt en de binnenventilator schoon is, is de kans groot dat de unit bevriest vanwege een laag koelmiddelniveau. Daarom moet u het koelmiddel controleren en beginnen met het diagnosticeren van een mogelijk lek in het systeem.

In veel gevallen kan er in de zomer ijsvorming ontstaan ​​doordat de thermostaat te lang te laag (onder de 70 graden) staat. Deze lage warmtebelasting op de batterij kan er niet alleen voor zorgen dat de binnenbatterijen bevriezen, maar kan ook "zweet" en condensatie in de kanalen en op registers veroorzaken, wat de groei van schimmel en meeldauw bevordert.

Wat zijn opties voor het oplossen van problemen met warmtepompen?

Wanneer u de oorzaak van het probleem niet kunt identificeren, is het tijd om dat te doenstart het oplossen van problemen met de warmtepomp. Hieronder volgen veelvoorkomende gebieden die problemen met de warmtepomp kunnen veroorzaken en hoe u deze kunt oplossen:

Problemen met de circulatie

Kijk niet alleen naar het filter en bladeren of vuil rond de buitenunit, maar ook naar de ventilator.

  • Is de ventilatorsnelheid te laag?
  • Is de riem intact?
  • Is het leidingwerk ondermaats?
  • Zijn er meubels of vloerkleden die registers blokkeren?
  • Controleer het eekhoornkooiwiel van de bladblazer op stof en vuil, encontroleer het relais van de binnenventilator.

Als de ventilatorsnelheid onvoldoende is, onthoud dan dat er berekeningen zijn die u kunt gebruiken om de juiste snelheidsinstelling te vinden. De standaard fabriekssnelheid voor de blazer is mogelijk niet de juiste snelheid.

De ventilatorsnelheid hangt samen met factoren zoals de grootte en het type filter dat wordt gebruikt, de totale BTU-classificatie van het systeem en de grootte en totale lengte van het leidingwerk. Elk register moet 80 tot 100 CFM luchtstroom leveren. Elke tonnage airconditioningcapaciteit vereist 350 tot 400 CFM stroom, dus voor een eenheid van 2 ton is 800 CFM vereist. In een huis met 12 registers moeten er op elk moment 8 tot 10 open en onbeperkt zijn.

Laag koelmiddelpeil

We vermeldden hierboven dat een te grote hoeveelheid koelmiddel kan leiden tot ijsvorming op de batterij, maar een uitputting van het koelmiddel is waarschijnlijker. Het probleem zit in de verdamperspiraal en een lage hoeveelheid koelmiddel kan voldoende zijn om te voorkomen dat de verdamper goed werkt en kan ijsvorming veroorzaken.

Verdampers moeten op ongeveer 40 graden F blijven, en een lage lading kan voldoende zijn om het onder het vriespunt te laten vallen en normale condensatie in ijs te veranderen. Als uw apparatuur bijna leeg is, is uw volgende taak om op te sporen waar het lek zich voordoet en het te repareren.

Ontdooien Cyclus

Ontdooien vindt plaats wanneer de omkeerklep overschakelt naar A/C-modus (in de winter) en koelmiddel onder hoge druk en hoge temperatuur terugstuurt door de buitenbatterij, die nu dienst doet als condensor.

Het hogedruk-koelmiddel met hoge temperatuur zal dan heet genoeg zijn om eventuele ijsvorming te doen smelten.Als u een probleem vermoedt met de ontdooicyclus, bekijk de magneetspoel van de omkeerklep, het ontdooirelais, de timer, de sensor of de ontdooithermostaat. In sommige gevallen kan het zelfs de klep zelf zijn die vastzit.

Vuile binnenspoel

Als u merkt dat het filter verzadigd is met vuil en dons, controleer dan de binnenbatterij. Een opeenhoping van stof en vuil kan voldoende zijn om luchtcirculatie en warmte-uitwisseling rond de batterij te voorkomen.

Onthoud dat het een delicaat proces is om vuil en pluisjes van de spoel te verwijderen. Het is belangrijk om de juiste reinigingsoplossing te gebruiken en geen staalborstel te gebruiken. Borstel alleen in de richting van de vinnen; het enige dat nodig is, is een gebogen vin om de prestaties te belemmeren.

Andere dingen om in gedachten te houden

Belangrijke zaken om rekening mee te houden als een warmtepomp bevriest:

  • Controleer of de buitenunit aanslaat wanneer dit door de thermostaat wordt gesignaleerd.Een slechte schakelaar op de compressorkan er ook voor zorgen dat het non-stop draait. Dit kan voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de buitenbatterij bevriest in de verwarmingsmodus en ijsvorming in de binnenbatterij in de koelmodus
  • Als het huis een luchtbevochtiger heeft, mag deze in de zomermaanden niet werken en moet de demper gesloten zijn.
  • Inspecteer de capillaire buis, het expansieventiel en de opening. Van problemen hiermee is bekend dat ze ijsvorming veroorzaken.
  • Als de huiseigenaar registers heeft afgesloten in kamers die niet worden gebruikt, raadpleeg dan de bovenstaande formule voor circulatie door het systeem.

Het diagnosticeren en repareren van een bevroren warmtepomp kan lastig zijn, maar mis de voor de hand liggende dingen die zich in het volle zicht verbergen niet. Als u meer wilt weten over de diagnose van veel voorkomende warmtepompproblemen vanuit huis, kunt u deSkillMill cursus voor het oplossen van problemen met warmtepompendoet echt goed werk door alles op te splitsen en laat je gebieden zien die je moet inspecteren en hoe je ze kunt repareren.

Bevroren warmtepomp? Hier is waarom en hoe het te repareren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6124

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.