Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (2024)

Rijden tijdens het winterseizoen kan erg onaangenaam zijn, vooral als u geen werkende verwarming in uw auto heeft.

Er gaat gewoon niets boven een lekkere kachel om je warm en benauwd te houden in je auto.

Helaas komen problemen met het verwarmingssysteem vrij vaak voor. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende redenen waarom uw autoverwarming koude lucht blaast.

Inhoudsopgave show

Redenen waarom een ​​autoverwarmer koude lucht blaast

De meest voorkomende redenen waarom een ​​autoverwarming koude lucht blaast, zijn te wijten aan een laag koelvloeistofpeil, een defecte thermostaat, kapotte verwarmingskleppen of lucht in het koelsysteem. Het kan ook worden veroorzaakt door een verstopt verwarmingselement of defecte verwarmingsregelaars.

Hier is een meer gedetailleerde lijst van de meest voorkomende oorzaken waarom de verwarming koude lucht blaast:

1. Laag koelvloeistofpeil

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (1)

Het meest voorkomende probleem wanneer de verwarming in uw auto niet werkt, is eigenlijk een laag koelvloeistofpeil.

Gelukkig is het koelvloeistofpeil heel eenvoudig te controleren. Zoek dekoelvloeistof reservoir(Meestal een rode, groene of blauwe vloeistof). Bij de meeste automodellen staat er ook koelvloeistof in de tekst op de dop. Raadpleeg de onderhoudshandleiding van uw auto als u niet zeker weet naar welk reservoir u moet zoeken.

U zou ook een MAX- en MIN-teken op het reservoir moeten vinden. Staat het peil onder het MIN-teken of zie je daar helemaal geen koelvloeistof, dan is het zeker tijd om bij te vullen.

Pas op dat de koelvloeistof kooktemperaturen bereikt en mag nooit worden geopend als de motor heet is!

Als het koelvloeistofpeil te laag is geworden, kan dit luchtbellen in de koelvloeistofsystemen hebben veroorzaakt en moet u mogelijk het koelsysteem van de auto ontluchten na het bijvullen. Ik zal dit allemaal verderop in het artikel behandelen.

Als u een laag koelvloeistofpeil heeft, heeft u mogelijk een koelvloeistoflek dat u zo snel mogelijk moet laten repareren.

Vind hier meer informatie:Hoe een koelvloeistoflekkage te verhelpen

2. Defecte thermostaat

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (2)

De thermostaat zorgt ervoor dat de motor van uw auto snel opwarmt en een constante temperatuur behoudt als deze eenmaal warm is.

Als de thermostaat uitvalt, kan dit ertoe leiden dat de motor helemaal niet op bedrijfstemperatuur komt. In dit geval kan het zijn dat het verwarmingssysteem van de auto warme lucht blaast, maar dat de temperatuur lang niet zo hoog is als zou moeten.

Als je op je temperatuurmeter ziet dat de auto nooit de bedrijfstemperatuur bereikt (200 Fahrenheit of 90 graden), is er een groot risico dat er iets mis is met je thermostaat.

Vind meer informatie:Symptomen van een slechte thermostaat

3. Kapotte verwarmingsflappen/aandrijvers van mengdeur

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (3)

Onder je dashboard zitten kleppen die de luchtstroom of de koelvloeistofstroom door de verwarmingskern regelen. Als een van deze kleppen of de elektrische actuatoren ervan defect is, is er een groot risico dat uw kachel niet werkt zoals voorgesteld.

Als u een nieuwere auto heeft met elektromotoren voor de kleppen, krijgt u hoogstwaarschijnlijk een foutcode als u het systeem scant met een diagnosecomputer.

U kunt ook de kleppen lokaliseren en zien of ze bewegen wanneer u de verwarmingsregeling wijzigt. Als ze dat niet doen, zijn ze hoogstwaarschijnlijk kapot. Bij veel automodellen kan het moeilijk zijn om ze te zien, omdat ze vaak heel diep onder het dashboard zijn verborgen.

Het komt ook voor dat deze actuatoren hun programmering kwijtraken en opnieuw moeten worden ingesteld met een diagnostische scanner.

4. Lucht in het koelsysteem

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (4)

Lucht in het koelsysteem is een zeer slechte zaak omdat het kan veroorzakenoververhitting van uw motor, wat ernstige schade aan uw motor kan veroorzaken.

Er kan lucht in het koelvloeistofsysteem komen als het koelvloeistofpeil ooit erg laag was of als u onlangs onderdelen in het koelsysteem hebt vervangen. In zeldzame gevallen kan het ook afkomstig zijn van eenslechte of lekkende koppakking.

Luchtsluizen komen vaak vast te zitten in de verwarmingskern in de auto, waardoor de verwarming van de auto koude lucht blaast.

Om lucht uit het koelsysteem te verwijderen, moet u het koelsysteem van de auto ontluchten. Het proces kan behoorlijk moeilijk zijn als je niet over de kennis beschikt, dus ik raad aan om het door een reparatiewerkplaats te laten doen.

Als u denkt dat u comfortabel genoeg bent om het te laten bloeden, kunt u onze gids hier volgen:Hoe het koelsysteem van uw auto te ontluchten

5. Kapotte bedieningselementen van de verwarming

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (5)

De verwarming wordt bediend via een reeks bedieningselementen die in de auto aanwezig zijn. U kunt de temperatuur en andere instellingen wijzigen terwijl u in uw auto zit. Daarom is het mogelijk dat alleen de bedieningselementen vastzitten of kapot zijn.

Deze bedieningselementen zijn vaak gemaakt van goedkope materialen zoals plastic, waardoor ze erg kwetsbaar zijn voor beschadigingen. Veel YouTube-video's op internet laten zien hoe u de verwarmingsregelaars kunt repareren.

Oudere auto's gebruikten draden van de verwarmingsregeling naar de actuator, en in deze auto's braken vaak de plastic onderdelen waaraan de draden waren bevestigd. Hiervoor moet je helaas vaak de verwarmingsregeleenheid vervangen.

Nieuwere auto's gebruiken vaak volledig elektronische regeleenheden voor de verwarming. Gelukkig komt het zelden voor dat deze kapot gaan, maar als ze toch kapot gaan, moet je de hele unit vervangen.

6. Verstopte verwarmingskern

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (6)

Als niets lijkt te werken, is het mogelijk dat uw verwarmingselement defect of verstopt is. De verwarmingskern is het hart van het verwarmingssysteem, dus je hele verwarmingssysteem valt uit als de verwarmingskern het begeeft.

Het komt wel eens voor dat de kachelradiateur verstopt raakt door roest en ander vuil in het koelsysteem. Soms is het voldoende om de kachelradiateur door te spoelen om hier vanaf te komen, maar soms moet je de hele kachelradiateur vervangen.

Hier is een video over het doorspoelen van de verwarmingskern:Hoe een verwarmingskern te spoelen

De verwarmingskern is een duur onderdeel en het vervangen ervan is vaak een uitdagende taak, omdat deze vaak diep onder het dashboard is geïnstalleerd. Een monteur zou u ongeveer $ 600 tot $ 1000 in rekening brengen, afhankelijk van het merk en model van uw auto.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om geen verwarming in de auto te repareren?

Als uw verwarming in uw auto niet werkt, kunnen veel verschillende dingen dit veroorzaken. Het kan een lage koelvloeistof zijn, die 10 $ kost om te kopen en bij te vullen, of het kan een kapotte verwarmingskern zijn die 1000-2000 $ kost om te vervangen.

Hoe weet ik of mijn verwarmingselement verstopt is?

De eenvoudigste manier is om je auto te laten opwarmen en de verwarming op MAX te zetten. Als er geen warmte in de auto waait en als slechts één van de slangen warm is, betekent dit dat er geen stroming door de verwarmingskern is. Dit kan echter ook worden veroorzaakt door een defecte verwarmingsregelklep.

Hoe ontstop je een kachelradiateur?

Om een ​​verwarmingskern te ontstoppen, kunt u proberen deze door te spoelen met een tuinslang. Laat uw auto afkoelen en verwijder beide koelvloeistofslangen die de cabine in gaan en spoel deze vervolgens door met de tuinslang. Spoel totdat het water uit de andere aansluiting begint te stromen.

Hoe kan ik mijn auto verwarmen zonder verwarming?

Helaas is er geen goede manier om uw auto te verwarmen zonder verwarming. De beste manier is waarschijnlijk om rond te rijden met veel lagen kleding aan als je het niet wilt repareren. Er zijn enkele alternatieve opties, maar deze zijn gevaarlijk voor zowel u als uw auto.

Categorieën:Koelmiddel,Probleemoplossen

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? (2024)

FAQs

Waarom blaast mijn autoverwarming koude lucht? ›

Als uw kachel koude lucht blaast, betekent dit dat het tijd is om hem onmiddellijk schoon te maken! Waarschijnlijk zit er gedurende langere tijd water in de verwarmingsbasis. Bij een slechte watercirculatie wordt het moeilijk om het koelvloeistofniveau op peil te houden.

Waarom blaast mijn auto geen warme lucht? ›

Als de ventilator van de kachel in de auto goed werkt, maar de verwarming van uw auto word niet warm, dan ligt het probleem bij de verwarmingsbron. Dit is een kleine radiator die onderdeel uitmaakt van het koelsysteem. Het kan zijn dat er een probleem is met de kachelkraan, dat deze niet of niet goed open gaat.

Waarom blaast airco koude lucht tijdens verwarmen? ›

Bij een bepaalde door ons ingestelde temperatuur stopt de airco met koelen. Dan stijgt de temperatuur weer tot een iets hogere ingestelde waarde en bij het bereiken van die temperatuur slaat de airco weer aan en begint opnieuw te koelen. Als de airco niet koelt kan deze alleen warme lucht blazen.

Heeft koelvloeistof met verwarming te maken? ›

Verwarming en koelvloeistof hebben inderdaad alles met elkaar te maken. Kijk als eerste eens je oliepeil na. Dat er geen lekke koppakking is, en er koelwater bij de olie komt.

Waarom doet de verwarming het niet in de auto? ›

Als de auto voorzien is van automatische klimaatregeling is er mogelijk een probleem in de aansturing hiervan. Verder kan de oorzaak een verstopte kachelradiateur , een luchtbel in de kachel of een laag koelvloeistofniveau zijn.

Hoe merk je dat de thermostaat van de auto kapot is? ›

Als uw thermostaat kapot is merkt u dat aan de volgende dingen: De auto loopt warm. Als de thermostaat te dicht blijft onder het rijden, kan de koelvloeistof niet goed circuleren en raakt de motor langzaam oververhit. U ziet dit aan de temperatuurmeter op het dashboard.

Waarom wordt de verwarming niet warm? ›

Als de radiatoren op de bovenverdieping niet warm worden, maar beneden wel, dan moet je waarschijnlijk de radiatoren ontluchten. Als dit niet werkt, is het verstandig om de waterdruk van je CV ketel te controleren. Als de waterdruk te laag is, moet je de CV ketel bijvullen.

Hoe kan ik mijn airco resetten? ›

Druk 20 seconden op de RESET-knop aan de achterkant (witte gedeelte) van de Aircobediening. Tijdens de eerste 15 seconden zal de LED langzaam knipperen (gloeien). Houd de knop ingedrukt tot de LED stopt met knipperen en vervolgens 5 keer snel knippert.

Hoe lang duurt het voor airco warme lucht blaast? ›

Stap 1: Laat de airconditioning 1-3 minuten op temperatuur komen. Het kan 1-3 minuten duren voordat de airconditioning warm wordt. Het blok moet eerst op temperatuur worden gebracht. Zo wordt voorkomen dat de airco in eerste instantie koude lucht blaast.

Wat is de beste stand voor verwarmen met airco? ›

Voor het verwarmen met de airco is 19 à 20 graden voldoende voor een fijne kamertemperatuur. Je kunt de airco ook op 21 graden zetten, maar dan verbruik je weer meer energie.

Hoe weet je of de Kachelweerstand kapot is? ›

Vaak merkt u bij een kapotte kachelweerstand dat niet alle ventilatorstanden meer goed werken. Een symptoom dat vaak voorkomt is dat één of twee van de vier standen niet meer goed werkt. Een ander symptoom is dat de ventilator enkel heel langzaam of juist heel snel draait, ongeacht de ingestelde snelheid.

Wat kost reparatie verwarming auto? ›

Voor een radiateur voor een gemiddelde auto betaal je € 150. Montage duurt anderhalf à twee uur en kost dus nog eens € 120 tot € 160. En dan ben je aan nieuwe koelvloeistof nog ongeveer € 60 kwijt.

Hoe werkt de verwarming van de auto? ›

De kachelradiateur van de auto zorgt ervoor dat lucht het verwarmingssysteem ingetrokken wordt. Vervolgens warmt de motor van de auto deze lucht op. De blower blaast de warme lucht de auto in. Met de schakelaar op uw dashboard kunt u zelf de kracht en intensiteit waarmee dat gebeurt bepalen.

Wat kost een nieuwe thermostaat auto? ›

De materiaalkosten voor een nieuwe mechanische thermostaat liggen tussen de 20 en 50 euro*. Er zijn ook moderne die tot 250 euro* kunnen kosten. Afhankelijk van de motor kost het koelwater tussen de 25 en 50 euro. Afhankelijk van de hoeveelheid werk kan er in een garage 100 tot 300 euro* extra gevraagd worden.

Waarom wordt mijn motor niet warm? ›

Vermoedelijk gaat in uw geval de thermostaat te vroeg open waardoor de motor, zeker bij wat kouder weer, dan niet echt op de gewenste bedrijfstemperatuur komt. Gezien het bouwjaar van de auto is een nieuwe thermostaat geen enorme ingrijpende en prijzige klus.

Wat kan het gevolg zijn als het koelsysteem niet goed is ontlucht? ›

Dicht lekkages aan het KOELSYSTEEM

Wanneer de koelvloeistof verontreinigd is of het koelsysteem is niet goed ontlucht, levert dit een verminderde werking van het systeem op en kan dit leiden tot ernstige schade aan de motor van uw voertuig. Een voorbeeld is lekkage van het koelsysteem, wat met enige regelmaat voorkomt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5703

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.