Autoverwarmer blaast koude lucht: 5 veelvoorkomende oorzaken (2024)

Het vinden van het verwarmingssysteem in uw voertuig is van fundamenteel belang voor elke autobezitter. Wanneer de winter toeslaat, is het verwarmingssysteem in een auto dat koude lucht afgeeft het laatste waar u mee te maken wilt hebben. Dit artikel helpt u de mogelijke redenen achter dit probleem te begrijpen en hoe u dit kunt diagnosticeren.

Inhoudsopgave show

Hoe het autoverwarmingssysteem werkt

Normaal gesproken is het verwarmingssysteem van de auto nauw verbonden met het koelsysteem van de motor. Het gebruikt de warmte van de motorkoelvloeistof om de lucht in de auto op te warmen. Wanneer u de verwarming aanzet, wordt het hete koelmiddel daarom door een verwarmingsspiraal geleid. Bovendien blaast een ventilator over deze spoel en wordt de warme lucht door de auto verspreid.

Veelvoorkomende oorzaken van autoverwarmer die koude lucht blaast

Laag koelvloeistofpeil

Het meest voorkomende probleem is de koelvloeistof in uw auto. Deze functie is essentieel voor het warmtewisselingsproces dat de lucht verwarmt die door de verwarmer wordt uitgeblazen.

Daarom, als het koelvloeistofpeil laag is, is er simpelweg niet genoeg verwarmde vloeistof om de lucht voldoende op te warmen. Dit kan te wijten zijn aan een lek in uw koelvloeistofsysteem, of het kan zijn dat de koelvloeistof lange tijd niet is bijgevuld.

Het regelmatig controleren en onderhouden van het koelvloeistofpeil is dus cruciaal om de goede werking te garanderen.

Autoverwarmer blaast koude lucht: 5 veelvoorkomende oorzaken (1)

Een defecte thermostaat

De volgende is de thermostaat, die verantwoordelijk is voor het regelen van de koelvloeistofstroom op basis van de motortemperatuur.

Normaal gesproken blijft de thermostaat gesloten als de motor koud is, waardoor de koelvloeistof kan opwarmen. Zodra de motor zijn bedrijfstemperatuur heeft bereikt, gaat de thermostaat open om de koelvloeistof te laten circuleren en de motor op temperatuur te houden.

Daarom, als de thermostaat vastzit in de open stand, circuleert het koelmiddel altijd, waardoor het niet genoeg tijd krijgt om op te warmen voordat het de verwarmingskern bereikt. Dit leidt ertoe dat dit onderdeel koude lucht uitblaast. Daarom is het vervangen van een defecte thermostaat in dit geval meestal de beste manier van handelen.

Geblokkeerde verwarmingskern

Bovendien is de oorzaak de verwarmingskern, een klein radiatorachtig apparaat waar de koelvloeistof doorheen stroomt. De lucht die typisch uit de ventilatormotor komt, wordt verwarmd terwijl deze over de hete verwarmingskern gaat voordat deze de cabine in wordt gestuurd.

Na verloop van tijd kan dit onderdeel echter verstopt raken met roest of vuil, waardoor de hete koelvloeistof er niet doorheen kan stromen. Hierdoor wordt de door de heater uitgeblazen lucht niet opgewarmd, waardoor de heater koude lucht blaast. In dit geval kan dus een spoeling van het koelsysteem of vervanging van dit onderdeel nodig zijn.

Beschadigde verwarmingsregelaars

Bovendien zijn verwarmingsregelaars ook een reden. Normaal gesproken helpen ze bij het reguleren van de mix van warme en koude lucht in uw auto.

Als deze bedieningselementen beschadigd zijn, kunnen ze de verhouding warme en koude lucht mogelijk niet goed aanpassen, waardoor de verwarming koude lucht uitblaast. Dit kan te wijten zijn aan een kapotte regelklep of een defecte actuator van de blenddeur.

Daarom, als de mengdeur vastzit in de positie waar hij alleen koude lucht doorlaat. Je ervaart koude lucht van de verwarming. In dergelijke gevallen is reparatie of vervanging van de beschadigde onderdelen noodzakelijk.

Autoverwarmer blaast koude lucht: 5 veelvoorkomende oorzaken (2)

Een kapotte ventilatormotor

Ten slotte is de reden de aanjagermotor in uw auto. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het blazen van lucht over de verwarmingskern en in de cabine.

Als de ventilatormotor kapot is, kan deze geen lucht over de verwarmingskern blazen, wat betekent dat er geen lucht (warm of koud) in de cabine komt. Hierdoor kan het lijken alsof uw autoverwarming koude lucht blaast.

Dus als u niet het gebruikelijke geluid van de ventilator hoort wanneer u deze verwarming aanzet, kan dit het probleem zijn. Een vervanging van de ventilatormotor zou in dit geval waarschijnlijk de oplossing zijn.

Hoe problemen met autoverwarming te diagnosticeren

Om het probleem met de componenten van deze auto te bepalen, moet u de volgende problemen onderzoeken. Hier zijn enkele gedetailleerde tips:

Het koelvloeistofpeil inspecteren

U kunt beginnen met het diagnosticeren van het probleem door het koelvloeistofpeil in de radiator te inspecteren.

In detail, om het koelvloeistofpeil te controleren, moet u eerst zorgen dat de motor koel is. Ga vervolgens door met het openen van de motorkap van uw auto en zoek het koelvloeistofreservoir. Daarbij moeten er aan de zijkant markeringen zijn die de minimale en maximale niveaus aangeven.

Als de koelvloeistof onder het minimumniveau is, moet u meer toevoegen. Een laag koelvloeistofpeil kan echter duiden op een lek in het systeem, dat moet worden geïdentificeerd en gerepareerd.

De thermostaat controleren

Als het koelvloeistofpeil in orde is, is de volgende stap het controleren van de thermostaat. U kunt dit doen door de temperatuur van de bovenste radiatorslang te voelen wanneer de motor volledig is opgewarmd. Merk op dat als de slang niet heet is, de thermostaat waarschijnlijk open blijft staan ​​en moet worden vervangen.

De verwarmingskern onderzoeken

Als de verwarmingskern verstopt of geblokkeerd is, kan de hete koelvloeistof er niet in stromen en wordt de lucht die in uw auto wordt geblazen dus niet verwarmd.

U kunt dit daarom controleren door te voelen aan de twee slangen die in de verwarmingskern gaan. Als ze een probleem hebben, moeten ze mogelijk worden doorgespoeld of vervangen.

Verwarmingsbedieningen beoordelen

Normaal gesproken kunt u met de bedieningselementen van de verwarming in uw auto de temperatuur aanpassen van de lucht die in het interieur van de auto wordt geblazen. Daarom, als deze bedieningselementen niet goed werken, kunnen ze de mix van warme en koude lucht mogelijk niet aanpassen. Hierdoor blaast de heater koude lucht.

U kunt dus de bedieningselementen testen door de temperatuur aan te passen en te kijken of de luchttemperatuur verandert. Als er geen verandering is, is de bediening mogelijk defect en moet deze worden vervangen.

De ventilatormotor controleren

Ten slotte kunt u, om de ventilatormotor te controleren, luisteren naar ongebruikelijke geluiden wanneer u de verwarming aanzet. Als het ongewoon stil is of vreemde geluiden maakt, is de ventilatormotor mogelijk kapot.

Autoverwarmer blaast koude lucht: 5 veelvoorkomende oorzaken (3)

Toekomstige problemen met uw autoverwarming voorkomen

Regelmatig onderhoud is essentieel om toekomstige problemen met uw autoverwarming te voorkomen. Zorg er dus voor dat u uw koelvloeistofpeil controleert en indien nodig regelmatig vervangt. Inspecteer bovendien de thermostaat en verwarmingsregelaars op tekenen van schade. Het is belangrijk om een ​​professional de verwarmingskern en ventilatormotor te laten inspecteren tijdens uw reguliere autoservice.

Conclusie

Het verwarmingssysteem in een auto dat koude lucht vrijgeeft, kan een teken zijn van verschillende problemen, van een laag koelvloeistofpeil tot een kapotte ventilatormotor. Als u de veelvoorkomende oorzaken begrijpt en weet hoe u ze kunt diagnosticeren, kunt u zelfs in de koudste winter een warme en comfortabele rit garanderen. Vergeet niet dat regelmatig onderhoud de sleutel is om deze problemen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

  1. Waarom laat het verwarmingssysteem in een auto koude lucht ontsnappen?

    Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, waaronder een laag koelvloeistofpeil, een defecte thermostaat, een verstopte verwarmingskern, beschadigde bedieningselementen van de verwarming of een kapotte ventilatormotor.

  2. Hoe herken ik een defecte thermostaat?

    U kunt een defecte thermostaat diagnosticeren door de temperatuur van de bovenste radiatorslang te voelen wanneer de motor volledig is opgewarmd. Als de slang niet heet is, zit de thermostaat waarschijnlijk open.

  3. Hoe vaak moet ik het koelvloeistofpeil van mijn auto controleren?

    Het wordt aanbevolen om het koelvloeistofpeil van uw auto elke keer dat u tankt te controleren, vooral tijdens de wintermaanden. Dit kan u helpen uw auto soepel te laten rijden en onaangename verrassingen te voorkomen.

Lees verder:

  • Zeeschuim negatieve effecten: de verborgen risico's voor motoren
  • Transmissievloeistof versus stuurbekrachtigingsvloeistof: vermijd verwarring
  • Greenlander Tyre Review: 4 belangrijke kenmerken die u moet kennen
Autoverwarmer blaast koude lucht: 5 veelvoorkomende oorzaken (2024)

FAQs

Waarom blaast mijn auto alleen koude lucht? ›

U vraagt hoe het kan dat de verwarming soms koude lucht blaast. Hoogst waarschijnlijk functioneert de thermostaat van uw auto niet goed waardoor er te veel koeling plaats vindt. U ziet dit ook soms aan de naald van de motortemperatuurleer. Laat de garage de thermostaat controleren en eventueel vervangen.

Waarom blaast mijn airco geen warme lucht? ›

Controleer het volgende: Controleer dat de luchtfilters niet vuil zijn. Controleer dat de luchtinlaten en -uitlaten van de binnen- en buitenunits niet geblokkeerd worden. Controleer op de afstandsbediening of de temperatuur juist is ingesteld.

Hoe weet ik of mijn thermostaat van mijn auto kapot is? ›

Problemen met de thermostaat gaan vaak gepaard met de volgende symptomen: temperatuur motor te hoog of te laag, minder motorvermogen en geluiden, storingslamp van motor staat aan, hoger brandstofverbruik, lekkende en/of verkleurde koelvloeistof, en een niet goed werkende verwarming.

Wat kost een nieuwe thermostaat auto? ›

De materiaalkosten voor een nieuwe mechanische thermostaat liggen tussen de 20 en 50 euro*. Er zijn ook moderne die tot 250 euro* kunnen kosten. Afhankelijk van de motor kost het koelwater tussen de 25 en 50 euro. Afhankelijk van de hoeveelheid werk kan er in een garage 100 tot 300 euro* extra gevraagd worden.

Welke temperatuur blaast een airco uit? ›

De compressor in de buitenunit perst gas samen en verhit het naar een temperatuur van tussen de 50 en 60 graden Celsius. Dit geeft warmte af. De compressor wordt aangedreven door een motor – dit vraagt stroom.

Wat kan het gevolg zijn als het koelsysteem niet goed is ontlucht? ›

Dicht lekkages aan het KOELSYSTEEM

Wanneer de koelvloeistof verontreinigd is of het koelsysteem is niet goed ontlucht, levert dit een verminderde werking van het systeem op en kan dit leiden tot ernstige schade aan de motor van uw voertuig. Een voorbeeld is lekkage van het koelsysteem, wat met enige regelmaat voorkomt.

Waarom verwarmt de airco niet goed? ›

Airco koelt of verwarmt helemaal niet

Oorzaak ligt waarschijnlijk bij de compressor of condensor. Doorloop de volgende stappen: Controleer of er spanning is. Controleer of de installatie een storingscode weergeeft en volg de storingsdiagnose van het betreffende toestel.

Hoe lang duurt het voor airco warme lucht blaast? ›

Als u de airco op verwarmen heeft staan duurt het altijd zo'n 5 minuten voordat het systeem warme lucht gaat blazen.

Hoe kan ik mijn airco warme lucht laten blazen? ›

Airco's werken net als een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Om te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten.

Hoe lang gaat een auto thermostaat mee? ›

Re: Hoe lang gaat een nieuwe thermostaat mee gemiddeld

Kan tien jaar goed gaan, hij kan stuk zijn bij levering.

Hoe test je een thermostaat? ›

De thermostaat van de koelkast is meestal in de zijkant van de koelkast te vinden achter de temperatuur standen draaiknop. Om de thermostaat door te meten moet je de weerstand meten tussen de schuifcontacten 3 en 4 op de thermostaat De nummers staan op de koelkast thermostaat zelf.

Wat kost reparatie verwarming auto? ›

Auto thermostaat vervangen – kosten
Defect/reparatieKosten onderdeelWerkloon
Thermostaat vervangen€ 10 – 40€ 120 – 300
Koelvloeistof verversen€ 40 – 60€ 30 – 60
Katalysator€ 400 – 700€ 60 – 160
EGR-klep€ 50 – 450€ 500 – 1100
2 more rows

Kun je met een kapotte thermostaat door blijven rijden? ›

Of je met een defecte thermostaat kunt blijven rijden en wat er kan gebeuren als je dat doet, hangt af van wat er precies niet meer werkt. Als de thermostaat niet meer opengaat, treedt er in het ergste geval motorschade door oververhitting op. Daarom mag je niet meer verder rijden als de thermostaat niet meer opengaat.

Kan je thermostaat zelf vervangen? ›

Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf een thermostaat te vervangen. Wel moet je erop letten dat je de draadjes met zorg behandeld. Door je nieuwe thermostaat kun je nu genieten van een veeltal van voordelen en de kosten voor het apparaat heb je er bovendien zo weer uit!

Wat gebeurt er als de waterpomp kapot gaat? ›

De waterpomp speelt een belangrijke rol in het koelen van de motor van uw auto. Zonder koeling zal de motor oververhit raken, met fatale motorschade tot gevolg.

Kan je met een koude motor rijden? ›

U vraagt of het slecht is om de snelweg op te gaan als de motor nog niet op bedrijfstemperatuur is. Na een koude start kan de motor het beste geleidelijk maar vlot op bedrijfstemperatuur komen. In de praktijk zijn dat de normale rij-omstandigheden. U kunt gerust tijdens de opwarmfase de snelweg oprijden.

Wat te doen bij koude motor? ›

Een koude motor is een motor die na een koude start nog niet op bedrijfstemperatuur is. Direct na de koude start heeft de oliepomp even tijd nodig om alle te smeren plaatsen in de motor te bereiken. Gedurende die tijd (10-20 seconden, afhankelijk van de buitentemperatuur) wordt de motor gebrekkig gesmeerd.

Waarom zakt koude lucht? ›

Koude lucht zakt en warme lucht stijgt. Dit komt doordat koudere lucht compacter is en zwaarder dan de lichtere warme lucht, die gewoonweg opzij wordt geduwd. De warme lucht komt tegen het plafond en wordt richting het raam geduwd. Daar koelt het volgens af om weer te zakken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5713

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.